Hannu-Pekka Ikäheimon mukaan informaatioympäristön muutos johtaa yhä tiheämmin nouseviin ilmiöihin ja liikehdintöihin.

Lisääntyvän informaation myötä digitaalinen vaikuttaminen yleistyy – rinnalle tarvitaan kuitenkin edelleen perinteiset vaikuttamisen muodot

Tämän päivän yhteiskunnassa tietoa saadaan nopeasti ja vaikuttamisen piiri on laajentunut. Miten tämä muuttunut informaatioympäristö vaikuttaa yksilöihin ja siihen, miten yhteiskunnallisia muutoksia saadaan aikaiseksi?

Sosiaalisessa mediassa ilmiöt kiertävät muutaman viikon, kunnes vaaditaan jo ratkaisua seuraavaan yhteiskunnalliseen ongelmaan. Jokaisella on mielipide, ja tunne vastuusta vaikuttaa on suuri. Tutkimustiedon mukaan poliittiseen keskusteluun osallistuminen on lisääntynyt viimeisen kahden vuosikymmenen aikana. Heijastuuko tämä poliittinen keskusteluhalukkuus kuitenkaan konkreettisesti muutosprosesseihin? Ja miksi muutokset tapahtuvat niin hitaasti, vaikka ilmiöiden määrä ja halu muutokseen kasvavat yhä nopeammin?

Sitran ohjelmajohtaja Hannu-Pekka Ikäheimon mielestä digitaalinen ympäristö tarjoaa hyviä mahdollisuuksia järjestäytymiseen ja matalan kynnyksen vaikuttamiseen. Tiedon saaminen on helpompaa kuin koskaan, mutta sen myötä myös tiedon seulonta on hankalampaa.

Ikäheimon mukaan kevyt vaikuttaminen on hyvä tapa vaikuttaa ihmisten asenteisiin ja arvoihin, mutta se ei yksinään riitä muuttamaan maailmaa.

– Ajattelen, että tämä vanha ja uusi, se nopeus ja hitaus, edelleenkin elää rinnakkain.

Kuuntele Hannu-Pekka Ikäheimon haastattelu alta. Haastattelusta saatavilla myös tekstiversio.