Kuvituskuva. Chaz Ellis / iStock

Ampumavälikohtaukset ovat järkyttäneet Tampereella ja ympäri Suomea – Minkälaista on ampuma-aseväkivalta Suomessa vuonna 2024?

Ampuma-aseväkivalta on viime aikoina puhuttanut ja näkynyt otsikoissa huomattavan paljon. Minkä verran tuliaseilla tehtyjä väkivallantekoja Suomessa nykypäivänä esiintyy?

Suomessa omistetaan suhteessa väkilukuun hyvin paljon aseita, ja historiallisesti tämä on korreloinut runsaaseen tuliaseilla tehtyjen henkirikosten määrään. Kehityskulku on kuitenkin viime vuosikymmenten aikana alkanut kääntymään positiivisempaan suuntaan, ja ampuma-aseväkivallan määrä on romahtanut.

Helsingin yliopiston kriminologian ja oikeuspolitiikan yliopistolehtori sekä kriminologi Matti Näsi korostaa, että limittäisiä syitä tämän kehityskulun takaa löytyy monia. Ampuma-aselain muutosten ja aseiden hallussapidon valvonnan lisäksi myös suomalaisten yleiseen hyvinvointiin liittyvät seikat ovat vaikuttaneet tuliaseväkivallan vähentymiseen.

– Se on yhteispeliä. On tehty paljon sosiaalipoliittisia toimenpiteitä, jotka ovat vaikuttaneet kansalaisten mielenterveyteen ja esimerkiksi vähentäneet itsemurhia. Toisaalta myös aseisiin liittyvää lainsäädäntöä ja valvontaa on kiristetty, kertoo Näsi.

Kuuntele Matti Näsin haastattelu alta. Haastattelusta on saatavilla myös tekstiversio.