Kuvituskuva: Heta Heikkala

Milla Solarannan analyysi: Chat GPT -keskustelut kuluttavat litroittain vettä – kuka on vastuussa tekoälyn ympäristövaikutuksista?

Kun generatiiviset tekoälymallit yleistyivät muutama vuosi taaksepäin, käynnistyi keskustelu niiden eettisyydestä. Keskeisiä aiheita ovat usein olleet tekijänoikeudet, luovuus ja tulevaisuuden työpaikat. Tekoälyn vaikutuksista ympäristöön ei olla juurikaan keskusteltu.

Yksinkertainen Chat GPT:lle tehty kysely vaatii noin kymmenen kertaa enemmän energiaa kuin Google-haku.

Chat GPT on tekoälyllä toimiva generatiivinen kielimalli, joka muodostaa vastauksia hyödyntäen koneoppimista. Vastaavia kielimalleja on muitakin: Bing Chat, Perplexity.ai, Microsoft Copilot ja Google Bard. Tekoälyn energiankulutuksen kasvuun liittyy muutakin kuin vain sen käyttämisestä aiheutuvat päästöt. Myös tekoälymallien kouluttaminen, tiedonsiirto ja tarvittavien laitteiden tuottaminen vaativat paljon energiaa.

Toisaalta on ymmärrettävää, etteivät ympäristövaikutukset ole herättäneet huolta. Usein voi olla vaikeaa muistaa, että internet ja sosiaalinen media eivät ole vain dataa pilvipalvelussa. Nekin vaativat energiaa ja luonnonvaroja. Tekoäly kuluttaa paljon sähköä ja kuormittaa ympäristöä.

Kuuntele Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen professori Laura Ruotsalaisen kommentti, miksi tekoälyn energiankulutus puhututtaa juuri nyt.

Microsoftin kasvihuonepäästöt kasvoivat vuodesta 2020 vuoteen 2023 lähes 30 prosenttia. Niin ikään Googlen kasvihuonepäästöt kasvoivat vuodesta 2019 vuoteen 2023 lähes 50 prosenttia. Kasvu on huimaa ja tekoälyn yleistyneellä käytöllä on siinä suuri rooli. On arvioitu, että tekoälyn sekä datakeskusten sähköntarve voi jopa kaksinkertaistua vuoteen 2026 mennessä.

Tuntuu, että tekoälyä hyödynnetään nykyisin melkein kaikkeen. Sitä voidaan käyttää kuvittamaan Tiktok-videoita, jäsentelemään koulutöitä ja tiivistämään uutisia. Käyttömahdollisuuksia on lukemattomia, mutta ovatko kaikki tarpeellisia?

Tekoälyä pyörittävät datakeskukset vaativat sähkön lisäksi niiden jäähdytykseen suuria määriä puhdasta vettä. Lyhyt keskustelu Chat GPT-3 -mallin kanssa voi kuluttaa arviolta noin puoli litraa vettä ja uudemmat mallit vielä enemmän. Onko jokainen Chat GPT:n kanssa käyty keskustelu puolikkaan vesilitran arvoinen? Ehkäpä jokainen Tiktok-video ei ole välttämätön, mutta kuluttajien ei tulisi päättää siitä, mikä on tarpeellista ja mikä ei.

Veden ja sähkön tarve tulee kasvamaan, mutta ekologisempia ratkaisuja on jo olemassa. Googlen Suomessa sijaitsevat datakeskukset pyörivät lähes kokonaan uusiutuvalla energialla. Kajaanin datakeskuksessa sijaitseva yhteiseurooppalainen Lumi-supertietokone käyttää vesivoimaa ja sen hukkalämpö ohjataan Kajaanin kaukolämpöverkkoon. Tekniikka on ympäristöystävällinen mutta kallis vaihtoehto. Toistaiseksi on edullisempaa haihduttaa datakeskusten jäähdytyksestä lämmennyt vesi ilmaan, jolloin vettä kuluu enemmän.

Onko jokainen Chat GPT:n kanssa käyty keskustelu puolikkaan vesilitran arvoinen?

Tekoälyn käyttö tulee vakiintumaan entisestään tulevaisuudessa. Pelkään etteivät ympäristöystävällisemmät energiamuodot ehdi kasvuun mukaan. Useat datakeskukset pyörivät edelleen maailmalla fossiilisella energialla. Teknologiajätit ovat investoineet ydinvoimaan, mutta voimalat eivät valmistu päivissä.

Vaikka tekoäly kuluttaa luonnonvaroja, sitä voidaan käyttää myös ympäristön hyväksi. Euroopan komission Destination Earth -hanke hyödyntää tekoälyä simuloimaan ja havainnoimaan mahdollisia ympäristöön liittyviä skenaarioita. Hankkeen tarkoituksena on varautua ilmastonmuutokseen paremmin. Lisäksi tekoäly voi esimerkiksi auttaa kestävämmän ja ekologisemman liikenteen suunnittelussa.

Taistelu ilmastonmuutosta vastaan kaipaa uutta teknologiaa, ja tekoäly on siihen loistava työkalu. Samalla on hyvä pohtia, kuinka olennaista sen saatavuus on tavallisille kuluttajille. Kaipaamme tarkempaa sääntelyä sille, ketkä saavat käyttää luonnonvaroja kuluttavaa teknologiaa ja miksi.

Lopulta kyse on pitkälti ympäristön kantokyvyn ja kestävyyden priorisoinnista. Se vaatii teknologiajäteiltä suuria investointeja tulevaisuudessa. Voimmeko jättää vastuun pelkästään voittoa tavoitteleville yrityksille?

Voit myös lukea Laura Ruotsalaisen kommentin tekoälyn energiankulutuksesta. Ruotsalaisen pidemmän haastattelun voit kuunnella täältä.