Pääkirjasto Metso järjestää kirjojen poistomyynnin. KUVA: Jyrki Nisonen

Lainamäärät ratkaisevat poistettavat kirjat – Metsossa myynnissä kirjallisuutta laidasta laitaan

Kirjastojen kirjojen vaihtuvuus tulee olla säädöksen mukaan kahdeksan prosenttia vuodessa.

Tampereen pääkirjasto Metsossa järjestetään tänään kirjojen poistomyynti. Kirjasto myy pois aikuisten kauno- ja tietokirjallisuutta, cd-levyjä sekä lasten- ja nuorten kirjallisuutta. Tapahtuma kestää kello kahdeksaan asti.

Kirjastojen verkkopalvelutoimituksen viestintäsuunnittelija Päivi Litmanen-Petsala kertoo, että kirjastot pyrkivät poistamaan vanhoja teoksia siksi, että hyllyt eivät turpoaisi. Poistettavat kirjat määritellään kirjan lainakertojen perusteella.

­– Yleisen laatusuosituksen mukaan kirjapoistojen ja uusien teosten määrä tulee olla vähintään kahdeksan prosenttia kirjaston kokoelmista. Näin varmistetaan kirjojen riittävä kierto, Litmanen-Pentsala kertoo.

Uusien kirjojen lainat ovat korkealla kahden ensimmäisen vuoden ajan, jonka jälkeen lainamäärät vähenevät. Sen jälkeen poistoja tehdään kirjoista, joita on ostettu hyllyyn useampia kappaleita.