Moreenimedian pääkirjoitus: Tampere polttaa rahaa valoihin

Tampereen katuvaloista viidenneksessä käytetään tekniikkaa, joka on peräisin 1960-luvulta. Energiaa tuhlailevat antiikkiset elohopealamput valaisevat Tampereen katuja ainakin vielä vuoteen 2020 asti. Siirtyminen parhaaseen tällä hetkellä käytössä olevaan valaistustekniikkaan, led-valoihin, tapahtuu tuskallisen hitaasti.

Jos kaupunki olisi tehnyt rohkeampia ratkaisuja 2010-luvun alussa, olisi investointiin käytetyt rahat saatu jo takaisin, ainakin osittain. Vuonna 2008 tehdyissä laskelmissa päädyttiin kymmenen vuoden pitkään siirtymäaikaan. Pitkä aika, varsinkin kun valot palavat vuodessa keskimäärin 3 500 tuntia.

Rakas kilpakumppani Turku teki jo kauan sitten ennakkoluulottoman ratkaisun katuvalaistuksesta. Turku näytti muille kaupungeille mallia siitä, kuinka isolla kertainvestoinnilla saadaan muutos aikaan, jos niin halutaan. Turun katuvalot kuluttavat huomattavasti vähemmän energiaa muutoksen jälkeen. Säästöä on tullut satojatuhansia euroja.

Tampereelta näyttää puuttuneen katuvalostrategiassa kunnianhimo. Hitaasta elohopealamppujen poistumisesta kärsivät ympäristön lisäksi kaupunkilaiset, jotka kävelevät talven pimeinä iltoina himmeiden elohopealamppujen alla. Lisäksi heille lankeaa mojovasti maksettavaa, kun vanhat lamput porottavat energiaa taivaan tuuliin.

Vaikka elohopealamput poistuvat katukuvasta muutaman vuoden päästä, ei ongelma energiasyöpöistä valoista poistu. Kaikista energiatehokkaimpien led-valojen määrä on hävettävän pieni, vain kymmenen prosenttia. Itseään ympäristöystävällisenä ja vihreänä kaupunkina markkinoiva Tampere kopsahtaa tulevaisuudessa kantoon, jos energia- ja ympäristöasioissa ei oteta kunnianhimoisempaa otetta.

Mitä suunnitelmia Tampereella on katuvalojen suhteen? Lue lisää täältä!