Lala Ylitalon kommentti: Nuorten röökaamiseen ei puututa tarpeeksi jämäkästi

Tupakointi on lailla kielletty oppilaitoksissa, mutta kaikki nuoret eivät koe asian olevan niin. Ammattiin opiskelevista vain neljäsosa ja lukiolaisista puolet pitää tupakointia täysin kiellettynä oppilaitoksessaan tai sen ulkoalueilla.

Lukiolaisista tupakoi päivittäin kolme prosenttia ja ammattikoululaisista 23 prosenttia. Tupakoivista nuorista osa käyttää nuuskaa rinnakkain tupakan kanssa. Myös savuttomien tupakkatuotteiden käyttö on kiellettyä oppilaitoksissa ja kouluissa, mutta nuuskaaminen saattaa jäädä helposti huomaamatta opettajalta jopa oppitunnin aikana käytettynä.

Nuorten tupakointi tuntuu olevan kouluhenkilökunnalle tiedostettu ongelma ja silti ”piilossa” olevalla tupakkapaikalla ravaamista katsotaan läpi sormien. Ongelman ratkaisemiseksi ei riitä käytävien seinillä repsottavat tupakanvastaiset julisteet tai terveystiedontunnilla näytettävät kuvat mustista keuhkoista. Yksittäisten oppilaiden tupakointiin on puututtava, jotta voidaan luoda savuton kouluympäristö.

Ketkä tupakoivat korkeakoulussa eniten? Katso täältä, miksi he eivät lopeta.