Viittomakielen ohjaaja auttaa perheitä kommunikoimaan – ”Maltti on valttia!”

Mari Syvälä keskustelee työssään viittomakielen viittomia lainaten. Viittomakielen ohjaajaksi hän päätyi lapsena opittujen sormiaakkosten myötä. Aurinkoinen persoona viihtyy lasten parissa.

Viittomakielen ohjaaja Mari Syvälän asiakkaat tarvitsevat apua puheen tuottamisessa tai sen ymmärtämisessä. Hän työskentelee Sivupersoonassa, joka välittää muun muassa puhevammaisten tulkkauspalveluita.

Syvälä ja kollegat aloittivat Sivupersoonassa viime keväänä kuukausittaisen viittomakahvila Vispilän. Viittomakahvila on paikka rennolle seurustelulle ja tukiviittomien oppimiselle. Tukiviittomia tarvitsevat asiakkaat ovat olleet innoissaan päästessään verkostoitumaan.

– Tukiviittomisessa viitotaan lauseen avainsanoja, joita halutaan painottaa. Viittomakieli on kokonaan oma kielensä, Syvälä kertoo.

Lasten parissa viihtyvä Syvälä kokee työnsä haastavaksi, mutta suunnitelmallisuus ja joustavuus auttavat onnistumaan. Hänelle parhaat kokemukset tulevat arkipäiväisistä kohtaamisista vaikkapa Frozen-elokuvan hahmoja viittoen.

– On palkitsevaa, kun lapsi oppii viittomien avulla uutta.