Hanna Mattelmäki aloitti kahden vierekkäisen Tammelan K-Marketin kauppiaana heinäkuussa.

Saman ketjun marketit voivat olla toistensa naapureita – lähikauppaa keskitetään keskustan tuntumaan

Kauppaketjut lisäävät pieniä ruokakauppoja kasvaville alueille. Tampereen Tammelantorin K-kauppakeskittymä jakaa asiakkaiden mielipiteitä.

Tampereen keskustan tuntumassa on huomattavan suuri määrä pieniä ruokakauppoja. Erityisen runsaasti niitä on Tammelantorin ympäristössä, jossa näköetäisyydeltä toisistaan on peräti neljä saman kauppaketjun K-Market-myymälää.

K-Marketien määrän kasvun selittää osaksi se, että Kesko osti viime vuoden huhtikuussa Suomen Lähikaupan. Siwat ja Valintatalot ovat vuoden aikana muuttuneet K-Marketeiksi. Tammelan K-Marketeista entisiä Siwoja ovat Vellamonkadun ja Kullervonkadun myymälät.

Keskon kauppiastoimintojen kehitysjohtajan Nuutti Rantatuvan mukaan usean kaupan ryppäissä on kyse myös siitä, että yritys lisää suurten asutuskeskusten lähikauppapalveluita.

– Kaupungeissa nämä pienemmät kaupat ovat monille asiakkaille paras vaihtoehto arkiseen tarpeeseen.

Keskon tavoin Pirkanmaan Osuuskaupalla on useita pieniä ruokakauppoja Tampereella. Määrällisesti Sale-myymälöitä on kaupungissa selvästi K-Marketeja vähemmän. Salella kauppoja on 13 kappaletta, kun taas K-Marketeja on yhteensä 54.

Osuuskauppojen sijottamisessa ratkaisevaa on muuttoliikenne ja alueiden asukastilanne. Kehityspäällikkö Lea Suuripää kertoo, että POK kehittää paljolti jo olemassa olevia kauppoja niiden määrän lisäämisen sijaan.

FAKTA

Siwat ja Valintatalot muuttuivat K-Marketeiksi

  • Kesko osti Suomen Lähikaupan huhtikuussa 2016.
  • Siwat ja Valintatalot muutettiin K-Marketeiksi vuoden aikana.
  • Kilpailu- ja kuluttajavirasto hyväksyi kaupan sillä ehdolla, että Kesko asettaa 60 viraston määräämää Siwaa ja Valintataloa pakkomyyntiin.
  • Määräajassa kaupaksi meni kymmenen myymälää. Loput jäivät Keskon omistukseen.

Tammelantorille kaivataan kilpailua

Moreenimedian haastattelemien K-Marketin asiakkaiden mielipiteet Tammelantorin palveluista vaihtelevat. Osalle valikoima on riittävä, mutta toiset kaipaavat kilpailua. Joissain myymälöissä saatavilla olevat Postin ja Matkahuollon palvelut ovat asiakkaiden mieleen.

Kalevassa asuva Anja Lahtinen käy ruokaostoksilla Tammelassa, sillä hän kyllästyi Kalevan pieniin ruokakauppoihin. Hänen mukaansa kauppojen hyllyt olivat liian usein tyhjillään eikä valikoima ollut mieleinen.

Tammelan K-Marketien palveluihin Lahtinen on tyytyväinen, mutta pitää saman ketjun kauppojen lukumäärää alueella turhan suurena. Hänen mukaansa kauppojen valikoima on liian samanlainen. Lahtinen toivookin, että Tammelantorin ympäristöön saataisiin myös toisen kauppaketjun myymälä.

– Nyt joudumme ostelemaan ihan samoja tuotteita. Toivoisin tänne eri kauppoja.

Samalla kauppiaalla voi olla useita myymälöitä

Kauppiaalla voi Keskossa olla hoidettavanaan useita pienempiä kauppoja. Rantatuvan mukaan Kesko on pyrkinyt siihen vuodesta 2015 lähtien.

Kaksi Tammelassa sijainnutta Siwaa muuttui K-Marketeiksi, kun Kesko osti Suomen Lähikaupan huhtikuussa 2016.

Heinäkuussa Tammelan Puistokadulla vastakkain sijaitsevien K-Marketien kauppiaana yhdessä miehensä Matin kanssa aloittanut Hanna Mattelmäki kertoo, että kauppiaan näkökulmasta usean myymälän edut ovat kiistattomia. Esimerkiksi vuorosuunnittelussa voi käyttää työntekijöitä molemmissa kaupoissa.

– Joustavuus lisääntyy, kun henkilökunnalle voi tarjota enemmän kehitysmahdollisuuksia, Mattelmäki toteaa.

Mattelmäet saavat joulukuussa hoidettavakseen vielä kolmannenkin K-Marketin rautatieasemalta. Hanna Mattelmäen mukaan kaupat täydentävät toisiaan. Esimerkiksi Tammelan Puistokadun Vellamonkadun myymälässä tarjotaan Postin ja Matkahuollon palveluita.

Olisiko Tampereen jo aika saada ympärivuorokautinen ruokakauppa? Lue lisää tästä!