Zaida Harikon kommentti: Hatusta heitetty ei ole yhtä kuin fakta

Yksi journalismin keskeisistä periaatteista on totuuden vaaliminen. Faktabaarin perustajajäsenen Tuomas Murajan mukaan faktojen asianmukainen tarkistaminen on kuitenkin valitettavan harvinaista. Populistisilta vastamedioilta tätä ei ole vaikeaa uskoa, mutta usein laiminlyöntiin syyllistyy myös laajasti luotettu perinteinen media.

Murajan mukaan ainoa faktat kunnolla tarkistava media Suomessa on Valitut Palat. Yllättävää siihen nähden, että vuonna 2016 Valituilla Paloilla oli 269 000 lukijaa, kun taas iltapäivälehtien markkinajohtaja Ilta-Sanomat tavoitti 2,2 miljoonaa lukijaa viikossa. Jopa kolmannes Valittujen Palojen tilaajista on kuitenkin tilannut lehteä yli kymmenen vuotta, joten sen voisi päätellä lunastaneen paikkansa monen luottomediana.

Moni muu toimitus ei vaivaudu tarkistamaan väitteitään huolella, joten Faktabaarille on kysyntää. Lukija voi ilmiantaa uutisesta bongaamansa virheellisen väitteen, jonka totuudellisuuden Faktabaari tarkistaa. Palvelua tarvitaan varsinkin vaalien aikaan, kun perättömiä väitteitä osataan jopa ennakoida. Lehtien otsikoissa komeilee suoria sitaatteja ehdokkaiden sanoista ja hatusta heitetyistä luvuista, eikä päätoimittaja koe tarvetta tarkistaa faktoja – sitaatit kun ovat sanojan omalla vastuulla.

On hienoa, että osin vapaaehtoisvoimin toimiva Faktabaari on ottanut asiakseen lisätä totuuden määrää journalismissa. Vaikka työstään palkkaa saavan journalistin tulisi tarkistaa juttunsa faktat, näin ei aina ole. Vaikuttaa siltä, että monissa toimituksissa kiire on todella jyräämässä totuuden.