Julia Kosken kommentti: #Trump #fakepresident #freedomofspeech

CNN uutisoi Trumpin tekemästä virheestä. Muutama minuutti ja Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpin twitter-tilille ilmestyy twiitti aihetunnisteilla #fakenews ja #CNN. Valeuutisointi on muuttunut väljäksi käsitteeksi, ja se määritellään eri tavoin. Trump käy kiivasta sotaa mediaa vastaan, ja lähes kaikki mitä valtamedia sanoo, on hänen mielestään valeuutisointia.

Tampereen yliopistolla Journalismin iltapäivässä professori Heikki Luostarinen luennoi Kiinasta ja sensuurista. Luennon aikana naurahdeltiin, kun Luostarinen kertoi Nalle Puh -kirjojen myynnin lakkauttamisesta puoluejohtajaa pilkkaavan meemin takia. On huolestuttavaa huomata, että jopa demokraattisessa Yhdysvalloissa otetaan Trumpin johdolla askeleita samaan suuntaan. Trump on perustanut omat uutiset, jossa ihaillaan hänen saavutuksiaan. Lisäksi hän haluaa hiljentää eri mieltä olevan lehdistön.

Ammattimainen journalismi on aina pyrkinyt totuuteen ja siihen se pyrkii myös tänään. Aikana, jolloin yksittäiset ihmiset sekä ryhmät hyökkäävät suoraan mediaa vastaan, on journalistien pidettävä kiinni sananvapaudesta.  Nykyaikana on mahdotonta hiljentää toimittajien ääntä tai pakottaa uutisoimaan vain tietystä näkökulmasta.  Perinteisessä toimittajan huoneentaulussa kehotetaan: ”Pysy tosiasioissa, epämieluisissakin”. Siksi Trump ei voi kieltää mediaa uutisoimasta myös negatiivisista asioista. Totuuden kertominen on velvollisuutemme ja oikeutemme.