Roosa Salmisen kommentti: Vastuu tatuointivärien turvallisuudesta on muilla kuin tatuoinnin ottajalla

Tatuointi on ikuinen. Se on yksi asia, joka minua niissä viehättääkin. Harvat asiat säilyvät ihmisten mukana koko elämän ajan.

Ihotautien erikoislääkäri Nicolas Kluger huomauttaa, että ihoa ei ole luotu tatuointeja varten. Värit haalistuvat ajan mittaan, mikä kertoo siitä, että iho yrittää päästä eroon sille vieraasta aineesta. Jarkko Loikkanen Turvallisuus- ja kemikaalivirastosta kehottaa harkitsemaan, haluaako omalle iholle elinikäistä leimaa, joka on terveysriski.

Riskien mahdollisuutta on vaikeaa konkretisoida omassa päässä. Jos miettisin mahdollisia terveysvaaroja jokaisella elämäni osa-alueella, en haluaisi poistua kotoani enää mihinkään.

Laitan joka päivä iholleni kosmetiikkaa, jonka ainesosia en ole selvittänyt. Käytän esimerkiksi meikkejä huoletta, koska en ole vastuussa niiden turvallisuudesta. Kuluttajien turvallisuudesta taas huolehditaan valvonnalla.

Tällä hetkellä valvonta tatuointien osalta on kuitenkin huonossa jamassa. On kummallista, että valvonnassa on käytössä ainoastaan kiellettyjen aineiden lista. Siksi Euroopan kemikaaliviraston rajoitusehdotus tatuointivärien ainesosille on tarpeellinen.

Minulla on kolme tatuointia. Olen ottanut ne kaikki eri paikoissa, enkä ole kertaakaan tatuointia ottaessa kysynyt, mitä minussa aina mukana kulkeva aine sisältää. Olen silti tänään menossa ottamaan seuraavan tatuointini.

Mikä on tatuointivärien valvonnan tilanne tällä hetkellä? Lue aiheesta lisää täällä.