Suvi Gyllecranzt on kokeillut hampaiden hoidossa myös kurkumajauhetta ja ruokasoodaa.

Hampaiden luomuhoitotavat epäilyttävät hammaslääkäreitä – somessa asiantuntijoiden lausunnot ovat toisarvoisia

Sosiaalisessa mediassa jaetaan innokkaasti vinkkejä vaihtoehtoisista hampaiden hoitotavoista, kuten kookosöljyn ja ruokasoodan käytöstä hampaiden harjauksessa.

Luonnonmukaisen hampaiden hoidon suosio on kasvussa. Luonnonkosmetiikan hammastahnoja löytää lähikaupasta, ja sosiaalisessa mediassa keskustelu aiheesta on vilkasta. Hammaslääkäriliiton asiantuntijahammaslääkäri Hannu Hausen tunnistaa ilmiön.

– Olen myös kuullut yksittäisten lääkäreiden tarinoita siitä, miten huonossa kunnossa suu on tällaisten hoitotapojen vuoksi.

Hausen ei usko, että ilmiöstä seuraa tulevaisuudessa katastrofi. Ihmiset todennäköisesti palaavat koululääketieteen pariin, kun riittävän monille tulee hankaluuksia luonnonmukaisten hoitotapojen takia.

Fluoria ei tarvitse pelätä, mutta ilmankin voi pärjätä

FAKTA

Hampaiden hoidon yleissuositus

  • Harjaa hampaasi huolellisesti fluorihammastahnalla kaksi kertaa päivässä.
  • Hammastahnassa on hyvä olla fluoridia vähintään 1 000ppm (0,1%).
  • Puhdista hammasvälit harjauksen yhteydessä.
  • Juo janoosi vettä, noudata säännöllisiä ruokailuaikoja ja syö monipuolisesti.
  • Lähde: Suomalaisen lääkäriseura Duodecimin Käypä-hoito suositus.

Moreenimedia lähetti sosiaalisessa mediassa jaettuja vinkkejä hammaslääketieteen dosentti Merja Laineelle. Hän toimii kariologian yliassistenttina Turun yliopistossa. Laineen mukaan kaikkien suositusten ja vinkkien tulisi pohjautua tutkimusnäyttöön, eikä luonnonmukaisia hampaiden hoitotapoja ole tutkittu. Hammaslääkäreitä velvoittavat Lääkärin eettiset ohjeet, joiden mukaan he eivät voi suositella tutkimattomia hoitoja.

Fluorin haitallisuudesta keskustellaan paljon Facebookin Freetoxaajat-ryhmässä. Monet keskustelijat kertovat noudattavansa hammaslääkärin suosituksia, mutta osa vannoo fluorin olevan täyttä myrkkyä.

– Tahnoissa oleva fluorin määrä ja olomuoto on suosituksen mukaisessa käytössä turvallista, Laine toteaa.

Useat fluoritonta hammastahnaa käyttävät kommentoijat kertovat, että heidän hampaansa ovat hyvässä kunnossa. Laineen mukaan ilman fluorihammastahnaakin voi pärjätä, jos elintavat ovat suotuisat.

– Elintapamme vaatii fluorihammastahnan käyttöä, koska sokeripitoinen ruokavalio ja napostelu ovat yleistä.

Blogeissa on jaettu kokemuksia suolan käytöstä hampaiden hoidossa. Mineraalisuolalla harjaamisen on väitetty poistavan hammaskiveä.

– Jos hammaskiveä on muodostunut, ei se katoa suolan käytöllä. Suolan hiova vaikutus voi jossain määrin estää uuden hammaskiven muodostumista, Laine täsmentää.

Kokemukset kookosöljystä ovat horjuttaneet uskoa asiantuntijoihin

Vantaalainen Suvi Gyllecranzt on pessyt hampaansa kookosöljyllä noin kahdeksan kuukauden ajan. Hän pesee hampaansa kaksi kertaa päivässä joko käsi- tai sähköhammasharjalla ja noudattaa sokeritonta ruokavaliota.

Aiemmin hän pesi hampaansa lääkärin suosittelemalla tahnalla ja lankasi hampaat kaksi kertaa päivässä. Tämä hoitotapa ei kuitenkaan auttanut hänen krooniseen ientulehdukseensa eikä hampaan kiinnityskudossairauteen, parodontiittiin.

Idea kookosöljyn kokeilemisesta syntyi, kun hän luki keskusteluja Facebook-ryhmistä. Hammastahnan vaihtaminen kookosöljyyn on parantanut Gyllecranztin suun kuntoa. Parannuksen huomasi myös suuhygieniesti hiljattain tehdyssä tarkastuksessa.

– Kun noudatin hammaslääkärin ohjeita, ikeneni vuotivat hirveästi. Nyt suuhygienisti sanoi, etteivät ikeneni enää vuotaneet.

Sosiaalisen median palstoilla asiantuntijatietoa ei aina arvosteta yhtä paljon kuin omaa tai toisten kokemusta. Gyllecrantzin usko lääkäreihin on heikkoa, koska heidän ohjeensa eivät ole auttaneet häntä. Suuhygienistille hän ei kertonut, että käyttää hammastahnan sijasta kookosöljyä.

– En sanonut, koska tiedän, että hammaslääkärit ja suuhygienistit eivät myönnä asiaa.

Mitä voi seurata, kun lääkäri ja potilas eivät pysty kommunikoimaan avoimesti? Lue mielipide täältä.