Liisa Ovaskan kommentti: Vuokratontilla vaihtoehdot vähissä

Tampereen kaupungilla on ruuhkavuodet menossa. He uusivat satojen vuokratonttien sopimuksia lähivuosina. Vanhat sopimukset ovat 50 vuoden takaa. Tässä ajassa maan arvo on noussut roimasti. Käytännössä sopimusten uusiminen moninkertaistaa vuokrat, eikä niiden kymmenkertaistuminenkaan ole mahdottomuus.

Kaupunkilaisilla on vaihtoehdot vähissä. Tonttia ei voi ostaa itselleen, koska kaupunki ei myy niitä. Periaatteessa kaupungin voi haastaa oikeuteen, mutta omakotitalon omistajalle riski oikeusjutun häviämisestä on suuri. Käytännössä uuden vuokran voi joko hyväksyä tai kodistaan voi muuttaa pois.

Tampereen kaupunki itse kertoo, että tonttivuokra pyritään pitämään kohtuullisena, mutta kukaan ei pakota kaupunkia moninkertaistamaan tonttivuokria kerralla. Esimerkiksi Helsingissä asukkaille annetaan 10 vuotta aikaa sopeutua uuteen vuokraan. Jos korotus on kerran tehtävä, pitäisi se onnistua myös ilman asukkaan paskahalvausta.

Miten vuokratontti vaikuttaa asuntojen myyntiin Tampereella? Lue tutkiva uutinen tästä.