Tarmo Ylhävuoren kommentti: Älä majoita kodissasi paperitonta koiraa

Internetin myynti-ilmoituksessa on tarjolla rotukoiran pentu parilla sadalla eurolla. Pennun saisi heti kotiin kuljetettuna.

Liian hyvältä kuulostava tarjous on harvoin totta. Jos muut kasvattajat tarjoavat saman rodun pentuja yli tuhannella eurolla, ei tervettä pentua pääsääntöisesti voi saada parilla sadalla. Halpa pentu saattaa olla peräisin pentutehtaasta.

Pentutehtailuun kannustaa etenkin koirarotujen suosio. Esimerkiksi dalmatiankoirat, saksanpaimenkoirat ja chihuahuat ovat yleistyneet televisiosarjojen ja elokuvien ansiosta. Suosio on saanut huijarit liikkeelle.

Kotimaisten koirarotujen suosion kasvu saa aikaan pelon siitä, että huijarit voivat kiinnostua myös niistä. Tällä hetkellä rotujen onni on kuitenkin niiden edullinen hinta. Kallis hinta kannustaisi enemmän pentutehtailuun. Esimerkiksi chihuahua voi helposti maksaa 1 500 euroa. Terveen suomenlapinkoiran tai lapinporokoiran pennun saa noin 1 000 eurolla.

Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton SEY:n toiminnanjohtajan Kati Pullin mukaan pentutehtaaseen ei tarvita kymmeniä koiria. Pentuja voi tehtailla yhdelläkin nartulla. Olennaista on se, että koirien terveydellä tai kasvatustyön suunnitelmallisuudella ei ole tehtailussa väliä.

Kukaan ei tarkkaan tiedä, miten suuresta ongelmasta epäeettisessä koirankasvatuksessa on kyse. Tutkivien journalistien tekemän Kaikenkarvainen kansa -teoksen (Wsoy 2017) mukaan viitteitä ongelman laajuudesta antaa Tilastokeskuksen ja Kennelliiton tilastojen vertailu. Tilastokeskus on arvioinut, että kaksi vuotta sitten Suomessa oli 800 000 koiraa. Kennelliittoon niistä oli rekisteröity vain 650 000.

Suomessa elää siis noin 150 000 paperitonta koiraa eli niillä ei ole Kennelliiton rekisteritodistusta. Ilman sitä koiran alkuperä, kasvattaja ja vanhemmat jäävät täysin hämärän peittoon.

Osa paperittomista koirista voi olla sekarotuisia, ulkomaantuonteja tai vahinkopentuja, jotka voitaisiin ilmoittaa Kennelliittoon. Osa niistä on kuitenkin teetetty rahan ansaitsemiseksi.

SEY:n Kati Pulli neuvoo, että luotettava kasvattaja päästää ostajan seuraamaan pennun kasvua omaan kotiinsa ja esittelee samalla emon. Vastuullisuudesta kertoo myös se, että kasvattaja on kiinnostunut, millaiseen kotiin pentu on menossa.

Lue myös artikkeli suomenlapinkoirien ja lapinporokoirien suosion kasvusta: ”Yhä useammassa kodissa haukkuu lappalainen – Koiria ei käytetä enää vain porojen paimentamiseen”