Bitcoinin tunnus kolikossa.

Tavoitteena täysin uudenlainen yhteiskunta – Kryptovaluutoissa on sekä maailmantalouden mullistajan että pyramidihuijauksen piirteitä

Kryptovaluuttojen valtavirtaistuminen on saanut sijoittajat liikekannalle ja pankit varuilleen. "Libertaarinörttien" tuotos saattaa hyvinkin olla tulevaisuudessa eurojen ja dollarien vertainen vaihdannan väline.

Bitcoinin onnistuminen tavoitteessaan kasvaa maailmanlaajuiseksi valuutaksi tarkoittaisi nykyisten pankkitoimintojen asteittaista kuihtumista.

Sampo Hyvärinen

Satoshi Nakamoto -niminen taho loi Bitcoinin vuonna 2008 talouskriisistä kärsivän maailmantalouden keskelle. Taustalla oleva ajatus hajautetusta, täysin ilman keskushallintoa toimivasta valuutasta tähtäsi libertaariin yhteiskuntaan, jossa kaikilla järjestelmään osallisilla olisi samat oikeudet. Tässä yhteiskunnassa digitaalinen valuutta vaihtaisi omistajaansa ilman välikäsiä.

Vajaassa kymmenessä vuodessa kryptovaluuttoiksi kutsuttava ilmiö on noussut uusiin sfääreihin, lähemmäs utopistista tulevaisuudenkuvaansa.

Tunnetuimman kryptovaluutan, Bitcoinin arvo oli loppuvuodesta 2017 parhaimmillaan reilut 19 000 Yhdysvaltain dollaria, mikä sai sijoittajat varpailleen, ja herätti massojen huomion. Kurssi on sittemmin heitellyt kymmenillä prosenttiyksiköillä, ja keskustelu kryptovaluuttojen ympärillä käy entistä kiivaampana.

Bitcoin-palveluntarjoaja Prasosin operatiivinen johtaja Sampo Hyvärinen sekä kryptovaluuttasijoittaja Jussi Muurikainen jakoivat asiantuntemustaan aiheesta Minun radio -ohjelmassa 7.2.2018.