Anni Tuomisen kolumni: Vesi- tai viinapullo – opiskelija, se on aina sinun valintasi

Fuksiaiset, approt, sitsit ja haalaribileet – opiskelijan elämä jaksottuu muihinkin kuin opetusohjelmassa määrättyihin periodeihin. Lukuvuosi ja uudet fuksit toivotetaan tervetulleiksi tyypillisesti hyvin kosteissa tunnelmissa. Ja jos et juo, olet joko tylsä, raskaana tai uskovainen.

Vaikka alkoholilla on opiskelijatapahtumissa kiistatta keskeinen rooli, ei juomattomuutta kuuluisi tulkita normirikkomuksena tai mielenosoituksena perinteille. Saattaa kuulostaa itsestäänselvyydeltä, mutta näin ei selvästikään ole.

Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimuksen (2016) mukaan välivuoden pitäneistä opiskelijoista melkein viidesosa koki juovansa ainakin silloin tällöin kaverien takia enemmän kuin itse haluaisi. Puolet samaiseen kyselyyn vastanneista koki alkoholittoman vaihtoehdon herättävän porukassa huomiota.

Vedentilaajasta tulee helposti lasiin tuijottelija. Lasiin tuijottelijasta seinäruusu. Yksinkertaisesti valinta veden tilaamisesta herättää tavallista enemmän huomiota kuin pitäisi. Itse en koe koskaan tulleeni leimatuksi kyseisillä tavoilla, mutta opiskelijapiireissä tunnistan ilmiön valitettavan olemassa olevaksi.

Opiskeluun ja etenkin fuksivuoteen liittyy valtava sosiaalinen lataus, johon ensisijaisesti kuuluu tarve ryhmäytyä sekä löytää itselleen sopivia ystäviä. Ei-juovan opiskelijan voi olla hankala tuntea yhteenkuuluvuuden tunnetta tapahtumissa, joissa suurin osa kanssaopiskelijoista juo alkoholia.

Liika alkoholin ja juomisen korostaminen voivat antaa vääristyneen kuvan hauskanpidosta ja uusiin opiskelijakavereihin tutustumisesta. Kaikille humaltuminen ei ole edellytys onnistuneesta illasta tai uusista ystävistä.

Juomattomuuden kuuluisi olla vaihtoehto ilman kyseenalaistamista tai hämmästyneitä kysymyksiä kieltäytymisen syistä. On jokaisen henkilökohtainen asia, tilaako baarissa shotin vai veden. Jokaisella on myös oikeus tulla määritellyksi muiden ominaisuuksien kuin juomattomuuden kautta. Vedentilaaja-absolutisti todennäköisesti haluaa tulla tunnetuksi muista syistä kuin tilaamastaan vesipullosta.

Miten alkoholittomuus näkyy ravintoloissa ja kaupoissa? Lue Eero Jauhiaisen juttu täältä.