Nastja Säde Rönkkö Tampereella nimitettiin Vuoden nuoreksi taiteilijaksi 2019. Kuva: Jari Kuusenaho

Mediataiteilija sai valtakunnallisen tunnustuksen Tampereella

Helsinkiläinen taiteilija sai Vuoden nuori taiteilija -tunnustuksen. Nastja Säde Rönkkö käsittelee taiteessaan sosiaalisia suhteita ja ihmisyyden perusteita.

Helsinkiläinen Nastja Säde Rönkkö valittiin Vuoden 2019 nuoreksi taiteilijaksi. Palkintoon kuuluu Tampereen kaupungin 20 000 euron stipendi, näyttely Tampereen taidemuseossa ja Turussa Aboa Vetus & Ars Nova -museossa sekä näyttelykirja.

Rönkkö työskentelee lähinnä mediataiteen, performanssin, internetin, tekstin ja installaatiotaiteen parissa.

Rönkön eniten huomiota saanut teoksensa on vuonna #ALONETOGETHER-performanssi Kiasmassa 2017. Kyseessä oli hirsimökki, jonka sisällä yleisö pääsi keskustelemaan videon välityksellä kolmen taiteilijan kanssa. Taiteilijat viettivät kuukauden yksin Lapissa mökissä, jonka ainoa kontakti ulkopuoliseen maailmaan oli yhteys Kiasmaan.

– Taiteessani painottuvat vuorovaikutteisuus ja kommunikaatio. Yhteisöllisyys joko itse teoksen työvälineenä tai teemana on vahvasti läsnä teoksissani, Rönkkö kuvailee.

Mediataidetta ei ole aiemmin palkittu tällaisessa muodossa, kertoo Tampereen taidemuseon museojohtaja Taina Myllyharju. Hän kuuluu asiantuntijatyöryhmään, joka valitsee palkinnon saajan. Aiempina vuosina on palkittu muun muassa kehollista taidetta, maalaus- ja videotaidetta, tilallisia installatioita ja veistoksia.

– Palkinto annetaan taiteilijalle, jolla on jotain uutta annettavaa ja joka herättää keskustelua taiteen tehtävästä ja roolista maailmassa. Tekniikka ei ole määräävä palkitsemisperuste, vaan taiteen ajankohtaisuus, Myllyharju kertoo

Vuoden nuori taiteilija on nimitetty Tampereella vuodesta 1984 lähtien. Tunnustuksella tuetaan kansainvälisesti kiinnostavia alle 35-vuotiaita suomalaistaiteilijoita.