Kerätäkseen kannatusta pienten puolueiden on vakuutettava äänestäjät ajamiensa asioiden tärkeydestä.

Ensi keväänä mitataan, mihin eläinten oikeudet riittävät – Jaakko Perttunen valmistautuu tosissaan puolueensa ensimmäisiin eduskuntavaaleihin

Vain noin puolet kaikista Suomen puolueista on tällä hetkellä eduskunnassa. Kansanedustajapaikkojen ansaitseminen on pienille puolueille vaikeaa, mutta palo eläinten aseman parantamiseen motivoi Jaakko Perttusta ahertamaan Eläinoikeuspuolueen eteen.

Nokialainen Jaakko Perttunen on levittänyt pöydälle tarroja ja rintanappeja, joissa on kirjaimet EOP. Hänen tuomissaan lentolehtisissä listataan teesejä: itseisarvo myös eläimille, turkistarhaus lopetettava.

– Logoon on panostettu paljon. Teetimme sen eräällä eettisesti toimivalla mainostoimistolla, Perttunen kertoo.

Materiaalit mainostavat Eläinoikeuspuoluetta, yhtä Suomen kahdeksasta eduskunnan ulkopuolisesta puolueesta. Eläinoikeuspuolue liittyi puoluerekisteriin hieman yli kaksi vuotta sitten. Perttunen aikoo asettua sen riveissä kansanedustajaehdokkaaksi tulevissa eduskuntavaaleissa, jotka ovat nuoren puolueen ensimmäiset.

Vaikka poliittinen keskustelu ja vaaligallupit keskittyvät pääasiassa eduskuntapuolueisiin, myös eduskunnan ulkopuolella tehdään politiikkaa hartiavoimin. Eläinoikeuspuolueen lisäksi esimerkiksi Feministinen puolue, Piraattipuolue ja Itsenäisyyspuolue tarjoavat vaihtoehdon niille, joita valtapuolueet eivät puhuttele.

Jaakko Perttunen pyrkii eduskuntaan parantaakseen eläinten oikeuksia.

Ilmastokeskustelu voi tuoda suosiota

Pienten puolueiden ei ole helppoa vakiinnuttaa asemaansa Suomen puoluekentällä, toteaa erikoistutkija Jenni Karimäki Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksesta. Hänen mukaansa tunnettuja eduskuntapuolueita on jo nyt niin paljon, että tulokkaiden voi olla haastavaa vakuuttaa ihmisiä siitä, että ne tarjoavat jotakin sellaista, mitä muut puolueet eivät pysty tarjoamaan.

Karimäki kertoo, että menestyäkseen puolueen on vastattava johonkin tarpeeseen, yhteiskunnalliseen konfliktiin, jota suuri joukko äänestäjistä pitää tärkeänä. Iso merkitys on myös sillä, millaisia aiheita mediassa on esillä vaalien alla. Esimerkiksi Feminististä puoluetta hyödyttävät todennäköisesti me too -kampanjan tyyppiset keskustelut, sillä ne nostavat ihmisten mieliin puolueen keskeisiä teemoja.

Ajattelen politiikkaa maratonina. Nyt tulevat nämä vaalit, ja niiden jälkeen tulee seuraavia. Olen tässä mukana pitkäaikaisesti.

Jaakko Perttunen

Jaakko Perttusen mielestä aika tuntuu nyt hänen edustamalleen Eläinoikeuspuolueelle otolliselta, sillä eläinten oikeudet ja ympäristöasiat ovat olleet esillä julkisessa keskustelussa.

Perttusen matka puolueaktiiviksi lähti liikkeelle omien elämänarvojen punnitsemisesta. Hän oli kiinnostunut filosofiasta ja pohti, miten voisi elää moraalisesti parempaa elämää. Pohdiskelu johti konkreettisiin muutoksiin elämäntavoissa.

– Tajusin, että ennemmin tai myöhemmin minun on lopetettava lihansyönti, jos haluan toimia moraalini mukaisesti.

Lihansyönnin jättämisen myötä Perttunen ryhtyi lopulta vegaaniksi. Eläinten puolustamisesta ja vegaanisesta elämästä tuli hänelle sydämen asioita, joita hän halusi alkaa edistää myös lainsäädännön tasolla. Tutkiessaan ennalta tuntemiensa puolueiden ohjelmia hän kuitenkin pettyi siihen, etteivät ne ottaneet riittävästi kantaa eläimiin liittyviin teemoihin.

– Laitoin Googleen hakusanoiksi ”eläinten oikeudet” ja ”puolue”. Kun löysin tämän puolueen, tiesin, että olen valmis lähtemään sen riveissä ehdolle kaikkiin mahdollisiin vaaleihin, hän kertoo.

Puolueen rakentaminen on kestävyyssuoritus

Olipa puolue pieni tai iso, on vaalimenestyksen eteen joka tapauksessa tehtävä paljon töitä ja kampanjointia. Päivätyötä tavaratalon rautaosaston myyjänä tekevä Jaakko Perttunen käyttää suuren osan vapaa-ajastaan puoluetoimintaan ja siihen liittyvien asioiden opiskeluun. Yksi konkreettisista tehtävistä on kirjoittaminen. Eläinoikeuspuolue tuottaa paljon tekstejä, kuten blogikirjoituksia. Politiikkaa tehdään siis pienessä puolueessa kuten isommissakin: toiminnan ytimessä ovat poliittisten linjausten laatiminen ja kannanottojen julkaiseminen.

Perttunen kertoo, että Eläinoikeuspuolueessa ollaan tulevista eduskuntavaaleista innoissaan. Nuoren puolueen resurssit ovat kuitenkin rajalliset. Puitteita rakennetaan jatkuvasti: Turkuun on vähän aikaa sitten saatu perustettua puolueen ensimmäinen toimitila, ja vastikään avatun verkkokaupan avulla kohennetaan taloudellista tilannetta, joka on puoluetuen puuttuessa tiukka. Osa edistysaskelista on äärimmäisen konkreettisia.

– Nyt on saatu hankittua vaaliteltat. Kuntavaaleissa niitä ei vielä ollut, Perttunen naurahtaa.

Perttunen tiedostaa, että kansanedustajapaikkojen saaminen puolueen ensimmäisissä eduskuntavaaleissa voi olla vaikeaa. Hän kuitenkin korostaa olevansa ehdolla täysin tosissaan. Vaikka tulevissa vaaleissa ei saavutettaisi läpimurtoa, ei se Perttusen mukaan vaikuttaisi hänen intoonsa toimia Eläinoikeuspuolueessa. Eläinten oikeudet ovat hänelle niin tärkeä arvo, ettei hän osaa ajatella lopettavansa niiden eteen työskentelyä. Puolueen rakentaminen jatkuu siis joka tapauksessa.

– Ajattelen politiikkaa maratonina. Nyt tulevat nämä vaalit, ja niiden jälkeen tulee seuraavia. Olen tässä mukana pitkäaikaisesti.