Vanhusasiavaltuutetun viran perustamista Suomeen pidetään erittäin tärkeänä. Kuva: Pixabay

Suomeen halutaan vanhusasiavaltuutetun virka – ”Tällä hetkellä vanhukset eivät saa niitä palveluita, jotka laki heille takaa”

Lapsiasiavaltuutetun mukaan lasten oikeuksia ja hyvinvointia on edistetty lapsiasiavaltuutetun viralla ja näkee lasten ja vanhusten asioissa paljon samoja teemoja. Asiantuntija sanoo vanhusten palveluissa olevan hyvin paljon ongelmia.

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila ehdottaa vanhusasiavaltuutetun viran perustamista. Kurttilan mielestä virka on tarpeellinen, koska sekä lapset että vanhukset ovat riippuvaisia yhteiskunnan tuesta. Kurttila puhui perjantaina uuden viran puolesta Keski-Suomen Eläkkeensaajien tilaisuudessa Äänekoskella.

Tampereen yliopiston ikääntymistutkija Marja Jylhä on Kurttilan kanssa samaa mieltä.

– Olen ehdottomasti sitä mieltä, että Suomessa pitäisi olla vanhusasiavaltuutettu, koska tällä hetkellä vanhukset eivät saa niitä palveluita, jotka laki heille takaa, Jylhä sanoo.

Jylhän mukaan viran tarpeellisuus korostuu siinä, että valtuutettu pystyisi organisoidusti ja selkeästi pitämään vanhusten oikeuksiin liittyviä ongelmia esillä. Myös Kurttila nostaa tämän keskeiseksi syyksi sille, miksi virka tarvitaan.

Viime vuosina myös eri puolueet ja järjestöt ovat esittäneet vanhusasiavaltuutetun viran perustamista Suomeen.