Kauppias Mikko Salmia esittelee K-Supermarket Kuninkaankulman gluteenitonta olutvalikoimaa. Hyllystä löytyy 26 erilaista gluteenitonta olutta.

Gluteenittomien oluiden markkinat kasvavat — ”Tietous siitä, mitä ihmiset haluavat syödä ja juoda, lisääntyy”

Kuluttajat hakevat olueltaan yhä enemmän erikoisuutta ja laatua. Pienpanimot ovat yksi ratkaisu tähän myös gluteenittomien oluiden osalta.

Gluteeniton olut ei ehkä vielä ole tulevan talven hittituote, mutta sen olemassaoloon on herätty. Kotimaista gluteenitonta olutta valmistavat jo monet pienpanimot, ja sitä on saatavilla yhä useammasta ruokakaupasta.

K-Supermarket Kuninkaankulman gluteenittomien oluiden valikoima on runsas. Kauppias Mikko Salmia nimeää kaksi trendiä, gluteenittoman ruokavalion trendin ja erikoisoluttrendin, jotka tukevat gluteenittomien oluiden myyntiä. Hän arvioi etenkin pienpanimoiden gluteenittomien oluiden yleistyvän.

Fakta

Gluteenittoman oluen suosio kasvanut

  • 26 suomalaisten panimoiden erilaista olutmakua on saanut gluteenittoman tuotteen merkin, jonka myöntää Suomessa Keliakialiitto ry. Vuonna 2015 merkin saaneita oluita oli vasta 8 kappaletta.
  • Suomessa keliakiaa sairastaa yli 100 000 henkilöä, mutta vasta noin kolmannekselle heistä se on diagnosoitu.
  • Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan Kukko Pils -olut oli maailman ensimmäinen gluteeniton täysmallasolut.

Lähteet: Keliakialiitto ry, Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto ry, THL

Moni mieltää gluteenittoman oluen erityisesti keliaakikoille suunnatuksi, mutta Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton tilastojen mukaan gluteenittoman oluen myynti on kasvanut vuodesta 2012 jopa 83 prosenttia. Yleisesti ottaen oluen myyntimäärät ovat pysyneet hyvinkin samoissa lukemissa jo vuosia.
– Tietous siitä, mitä ihmiset haluavat syödä ja juoda, lisääntyy. Gluteeniton ruokavalio on monelle in. Monet sellaiset ihmiset, joilla ei ole keliakiaa, tykkäävät myös käyttää gluteenitonta ruokavaliota, Salmia avaa.

Gluteeniton ei tarkoita tylsää

Monet pienpanimot ovat muutamien viime vuosien aikana alkaneet valmistaa myös gluteenitonta olutta.

Gluteenittomuus ei kuitenkaan tarkoita, että mausta pitäisi tinkiä. Tätä mieltä on ainakin jyväskyläläinen vuonna 2013 perustettu käsityöläispanimo Hiisi. Tällä hetkellä panimo valmistaa kuutta erilaista gluteenitonta olutta.

Hiiden panimoyrittäjä Mikko Mäkelä kertoo olutmaailmassa tapahtuvan paljon ja nopeasti, joten tulevaisuutta on vaikea ennustaa. Mäkelältä löytyy kuitenkin luottoa gluteenittomien oluiden suosioon, ja panimo Hiisi on jatkossakin tekemässä niitä lisää.

Kasvustaan huolimatta gluteenittoman oluen myynti koko maassa on vielä pientä. Suomessa myytiin viime vuonna 413 miljoonaa litraa olutta, mutta gluteenittoman oluen osuus oli siitä vain 0,9 miljoonaa litraa.

Syy panimo Hiiden gluteenittoman oluen tekemiseen on yksinkertainen.
– Jos pystyy, niin miksi ei tekisi, Mäkelä kertoo.