Eemeli Heinonen on juuri siinä iässä, jossa lapsi alkaa nähdä värejä.

Tampereen taidemuseo kehitti opaskierroksen vauvoille – pienimpien nenä täytyy tuoda aivan kiinni teokseen

Neljän kuukauden ikäinen Eemeli Heinonen pääsi ihmettelemään maalauksia taidemuseon vauvatapahtumassa. Hänen suosikeikseen valikoituivat kaikkein värikkäimmät taulut.

Keskiviikkoaamupäivänä Tampereen taidemuseon sinisävyiseen alakertaan on kokoontunut joukko taaperoita vanhempineen. Isät ja äidit heiluttelevat lapsiaan Värähtelijä-installaation liikkeen tahdissa. Käynnissä on Vauvan kanssa museoon! -tapahtuma.

Vauvapäiviä on järjestetty taidemuseossa jo useamman vuoden ajan. Tänä vuonna uutena osuutena mukaan on tullut taideopastuskierros, joka on kehitetty erityisesti vauva- ja taaperoikäisille.

Tapahtumasta ja opastuskierroksesta vastaava museolehtori Kirsi Karvonen kertoo, että opastus suunnitellaan aina meneillään olevan näyttelyn mukaan. Tällä hetkellä museossa on esillä maisema- ja henkilökuvia, ja alimmassa kerroksessa teemana on vesi. Karvosen mukaan lapsia kiinnostavat erityisesti teosten ihmiskasvot.

Monen taaperon kädet hamuavat kohti taulujen paksuja maalikerroksia ja veistosten mielenkiintoisia pintoja. Vaikka on erikoispäivä, koskea ei silti saa.

– Olen tuonut opastuksen varrelle erilaisia teemoihin liittyviä leluja ja materiaaleja, joita lapset voivat kosketella. Tuntoaisti on lapselle niin tärkeä, Karvonen sanoo.

Kerttu Koho ja hänen äitinsä Petra Koho kiinnostuivat Värähtelijä-installaatiosta. Kerttua täytyi pidellä paikoillaan, ettei hän olisi juossut teoksen liikkuvien osien alle

Vasta neljän kuukauden ikäiset näkevät värejä

Vauva- ja taapero-opastus on kehitetty ottaen huomioon tutkimukset siitä, miten minkäkin ikäinen lapsi havainnoi ympäristöään.

– Näkö kehittyy niin, että ensin vauva näkee vain mustaa ja valkoista ja sitten pikkuhiljaa punaista. Vasta neljän kuukauden iässä lapsi alkaa nähdä enemmän värejä, Karvonen kertoo.

Vilja Heinosen neljän kuukauden ikäisen Eemeli-pojan katse liikkuu vilkkaasti suuressa ekspressiivisessä taideteoksessa. Vilja Heinonen kannattelee poikaansa aivan likellä maalausta, sillä Karvonen on opastanut vanhempia viemään pienet vauvansa tarpeeksi lähelle.

– Värikkäät maalaukset tuntuvat kiinnostavan Eemeliä kaikkein eniten, Heinonen kertoo.

Museoon meno mietityttää vanhempia

Tapahtumassa vierailevilla vanhemmilla on erilaisia mielikuvia museokäynneistä pienten lasten kanssa.

Eräs vanhemmista kertoo käyvänsä lastensa kanssa historiallisissa ja luonnontieteellisissä museoissa paljonkin, mutta taidemuseot ovat hänen mukaansa haasteellisempia vierailukohteita. Toista taas huolettaa muiden kävijöiden suhtautuminen välillä äänekkäisiinkin lapsivieraisiin.

Karvonen toppuuttelee vanhempien huolia.

– Museoon saa tulla lapsen ja vauvan kanssa aina. Sitä pelätään ihan turhaan.

Taidekierros päättyi loppuhuipennukseen, jossa leikittiin suihkua vesiteeman mukaisesti.