Reggae on ajan mittaan levinnyt suuren yleisön suosioon. Kuvituskuva: Pixabay

Reggae-musiikki valittiin Unescon kulttuuriperintölistalle – ”Herää kysymys, aletaanko reggaeta käyttää jamaikalaisen nationalismin välineenä”

YK:n kulttuurijärjestö hyväksyi reggae-musiikin aineettoman kulttuuriperinnön listalle. Tutkija Tuomas Järvenpää pitää valintaa ansaittuna, mutta on samalla huolissaan valinnan vaikutuksesta reggae-kulttuuriin.

Reggae-musiikki on valittu Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalle. YK:n kulttuurijärjestö Unesco perustelee valintaa muun muassa siten, että reggae on tuonut esiin yhteiskunnallisia kysymyksiä. Lisäksi musiikkityyli korostaa Unescon mukaan rakkauden ja inhimillisyyden merkitystä.

Reggae on lähtöisin Jamaikalta. Se oli alkuaikoinaan vähemmistöjen musiikkityyli, mutta myöhemmin se on levinnyt suuren yleisön suosioon.

Tutkija Tuomas Järvenpää Itä-Suomen yliopistosta sanoo, että reggaen hyväksyminen Unescon kulttuuriperintölistalle on ansaittu.

– Reggaella on ollut kiistaton vaikutus maailmanlaajuiseen populaarimusiikin kenttään.

Hänen mukaansa musiikkityylissä on erityistä muun muassa se, että se on toiminut rodullistettujen äänenä ympäri maailmaa.

Järvenpää sanoo kuitenkin olevansa myös huolissaan valinnan vaikutuksesta reggae-kulttuuriin.

– Herää kysymys, aletaanko reggaeta nyt käyttää entistä vahvemmin osana jamaikalaista nationalismia tai turismiteollisuutta. Alun perin reggae on ollut vastakulttuurinen ääni, joka on kritisoinut jamaikalaista nationalismia, Järvenpää kommentoi Moreenimedialle.

Hän pohtii, vähentääkö valinta myös luovuutta reggae-piireissä, kun musiikkityyli on virallisesti suojeltu perinne.

– Tyypillisesti jamaikalaisen musiikin voima on ollut juuri sen ennakkoluulottomassa kekseliäisyydessä, jossa erilaisia musiikillisia vaikutteita on yhdistelty luovasti.