Maailman aids-päivää vietetään 1.12. jo 30:tta kertaa. Kuva: Pixabay

Suomessa suuri osa hiv-tartunnoista todetaan myöhään – ”Hiv-testi pitäisi saada jokaiselta terveysasemalta ilmaiseksi ja nimettömänä”

Suomessa hiv-testeihin pääsy on pyritty tekemään mahdollisimman helpoksi, mutta puutteita on edelleen. Elokuussa myyntiin tuli luotettava kotitesti, jonka toivotaan laskevan kynnystä testin tekemiseen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n mukaan jopa puolet hiv-tartunnoista todetaan vasta vuosia tartunnan jälkeen ja lähes neljännes aids-vaiheessa tai lähellä sitä. Vuosittain Suomessa todetaan noin 170 uutta hiv-tartuntaa.

Hivpointin tiedottaja Anni Pätilän mukaan suomalaisten hiv-tartunnoista suuri osa tulee ulkomaanmatkojen kautta, mutta testiin menemisen kynnys voi edelleen olla korkea. Pätilä sanoo, että Suomessa hiv-testiin pitäisi päästä helposti ja ilman lääkärin arviota, mutta nämä tavoitteet eivät aina toteudu.

– THL:n suositusten mukaan hiv-testi pitäisi saada jokaiselta terveysasemalta ilmaiseksi ja nimettömänä, mutta aina sitä ei saa ihan helposti.

Elokuussa apteekkeihin ja Hivpointin verkkokauppaan myyntiin tulleen hiv-kotitestin toivotaan laskevan kynnystä testin tekemiseen. Pätilän mukaan kotitesti on muiden hiv-testien tavoin täysin luotettava kolmen kuukauden jälkeen mahdollisesta tartuntatilanteesta.

– Positiiviset testitulokset täytyy kuitenkin aina varmistaa suoniverinäytteellä, Pätilä huomauttaa.