Tampereen koillisen alueen aluekirjastonjohtaja Anu Hakari kertoo asiakkaiden olleen tyytyväisiä omatoimikirjastojen mahdollistamiin laajempiin aukioloaikoihin.

Kirjastojen omatoimikäyttö kerää kiitosta asiakkailta – kävijämäärät jopa tuplaantuneet

Messukylän kirjasto otti viikko sitten neljäntenä tamperelaiskirjastona käyttöön omatoimiajat. Itsenäinen kirjastonkäyttö mahdollistaa laajat aukioloajat pienemmissäkin kirjastoissa.

Kirjastojen määrä on Suomessa puolittunut muutamassa vuosikymmenessä. Kirjastopalveluiden saatavuutta ovat kuitenkin osaltaan parantaneet omatoimikirjastot, jotka ovat yleistyneet nopeasti viime vuosina. Termillä tarkoitetaan itsenäistä kirjastonkäyttöä varsinaisten palveluaikojen ulkopuolella. Suomen yleisten kirjastojen tilastojen mukaan omatoimitunnit kattoivat viime vuonna jo viidenneksen kirjastojen kaikista aukiolotunneista.

Tampereella kirjastoa voi nyt käyttää omatoimisesti palveluaikojen ulkopuolella neljässä kirjastossa, kun Messukylän kirjastossa vietettiin omatoimikirjaston avajaisia viikko sitten lauantaina. Kirjaston viikkoaukioloajat laajenivat 26 tunnilla, ja tästä lähtien sinne pääsee myös viikonloppuisin.

Kokemukset pääasiassa myönteisiä

Kirjastojen omatoimikäytöstä on Tampereella kokemusta jo muutaman vuoden ajalta, sillä Terälahden kirjastossa palvelu tuli käyttöön jo vuonna 2014. Koivistonkylän ja Kämmenniemen kirjastoissa omatoiminen asiointi on ollut mahdollista vuodesta 2016.

Tampereen koillisesta alueesta vastaava aluekirjastonjohtaja Anu Hakari kertoo, että vaikka esimerkiksi ilkivallalta ei ole täysin voitu välttyä, ovat ongelmat olleet ohimeneviä, ja asiakkailta saatu palaute on ollut pääosin positiivista. Laajemmat aukiolot ovat näkyneet myös kävijämäärien kasvuna.

– Esimerkiksi Kämmenniemen kirjastossa kävi ennen kuukaudessa noin 1 000–2 000 asiakasta, mutta nyt kävijöitä on neljän tuhannen molemmin puolin.