Hämeenlinnan Teatterissa nähdään Taittuu ry:n Lasse Lehtisen romaaniin perustuva tuotanto. Kuva: Wikimedia

Hämeenlinnassa esitetään vankilateatteria – ”Identiteetti muuttuu vangista esiintyjäksi”

Näytelmäprojektin aikana vangit oppivat näyttelemisen perusteita ja kehittävät elämäntaitoja.

Suomen loppusijoitus Oy – Hiihtävä hautaustoimisto -niminen näytelmä saa ensi-iltansa tämän viikon torstaina Hämeenlinnan Teatterissa. Lasse Lehtisen romaaniin perustuva näytelmä on Taittuu ry:n, Riihimäen vankilan ja Hämeenlinnan Teatterin yhteistuotanto.

Yhdistys on tehnyt tuotantoja yhteistyössä eri vankiloiden ja paikallisten teattereiden kanssa vuodesta 2008 alkaen. Aiemmin Taittuu on tuottanut näytelmiä muun muassa Koko-teatterissa Helsingissä, Kajaanin kaupunginteatterissa ja Hämeenlinnan kaupunginteatterissa.

Yhdistyksen taiteellinen johtaja Hannele Martikainen kertoo vankilateatterin olevan hyödyllistä vangeille monella tapaa.

– Hyötyä on ihan perustaidoista, kuten äänenkäytöstä ja ilmaisutaidosta, lähtien. Teatteri lisää sekä mielikuvitusta että empatiaa. Iso juttu on myös toiseen luottaminen.

Toiminnan ytimessä ovat vangit, jotka ohjaajan avulla käsikirjoittavat ja esittävät näytelmän teatteriyleisölle. Prosessi kestää neljästä viiteen kuukautta ja sen aikana saadaan elämään rutiinia ja oppeja oikeaan elämään.

– Prosessi on melko raskas. Sen aikana näyttelijät nostetaan nähtäväksi ja toivotaan heidän olevan ylpeitä suorituksestaan. Identiteetti muuttuu siinä vangista esiintyjäksi.

Esitykset ovat Hämeenlinnan Teatterin Verstas-näyttämöllä 10.1. klo 18, 11.1. klo 18 ja 12.1. klo 14 ja 18. Esityksestä järjestetään keskustelutilaisuus 12.1. klo 14 esityksen jälkeen.