Moni vanhempi pelkää, että joku käyttää lapsesta someen laitettua kuvaa väärin. Kuvituskuva: Pixabay

Huoli lapsen yksityisyydestä saa vanhemmat välttämään somekuvien julkaisemista – yksi syy huoleen ovat väärinkäyttötapaukset

Jotkut vanhemmat eivät halua julkaista lapsistaan kasvokuvia sosiaalisessa mediassa. Linda Hietamäki sopi miehensä kanssa jo ennen heidän vauvansa syntymää, ettei someen laiteta tytöstä mitään tunnistettavia kuvia.

Vanhempi ei lain mukaan saa levittää lapsen yksityiselämää koskevia kuvia, jos levittäminen on omiaan aiheuttamaan lapselle vahinkoa. Helsingin yliopiston viestintäoikeuden professorin Päivi Korpisaaren mukaan tietoisuus lasten yksityisyyttä koskevasta lainsäädännöstä on lisääntynyt viime aikoina.

Moni vanhempi on kuitenkin laissa säädettyä tarkempi oman lapsensa yksityisyydestä. Jotkut ovat päättäneet, etteivät julkaise sosiaalisessa mediassa lainkaan tunnistettavia kuvia lapsestaan.

6-vuotiaan tytön äiti Eveliina Marttinen on kuullut tapauksista, joissa joku on esimerkiksi käyttänyt somessa julkaistua kuvaa toisen lapsesta ja väittänyt lasta omakseen. Se on yksi syy, miksi hän päätti olla julkaisematta tyttärestään kasvokuvia someen.

Toinen syy on yksinkertaisesti se, että hän haluaa antaa lapsen päättää itse, millaisia kuvia julkaistaan.

– Näin pieneltä lapselta ei vielä voi kysyä lupaa julkaisemiseen, Marttinen sanoo.

Sukulaisillekin ilmoitettu päätöksestä

Marttinen on ilmoittanut myös kavereilleen ja sukulaisilleen omasta päätöksestään suojella lapsensa yksityisyyttä netissä. Useimmat ovat ymmärtäneet päätöksen hyvin.

3-viikkoisen tyttövauvan äiti Linda Hietamäki sopi puolisonsa kanssa jo ennen vauvan syntymää, ettei tästä julkaista tunnistettavia kuvia somessa. Hekin ovat ilmoittaneet päätöksestään myös lapsen isovanhemmille.

– Olemme sanoneet, että he saavat kyllä halutessaan näyttää lapsesta ottamiaan kuvia omasta puhelimestaan, mutta nettiin niitä ei laiteta.

Hietamäkeäkin huolestuttaa se, että joku voisi ottaa hänen lapsestaan julkaistun tunnistettavan kuvan somesta ja käyttää sitä väärin. Hänen mielestään vanhempien tulisi olla tarkempia lapsiaan koskevien somejulkaisujen kanssa.