Ensimmäiset tulevat orkesterinjohtajat aloittavat opintonsa syksyllä 2019. Kuva: Pixabay.

Ensi syksystä lähtien Tampereella voi opiskella orkesterinjohtamista – uusi koulutus tulee osaksi musiikin tutkinto-ohjelmaa

Uutta erikoistumisalaa on kehitetty yhdessä työelämäkumppaneiden, kuten Puolustusvoimien kanssa.

Tampereen ammattikorkeakoulu alkaa kouluttaa orkesterinjohtajia ensi syksystä lähtien. Päätöksen taustalla on kulttuurialan tarve osaaville orkesterinjohtajille. Tampereella orkesterinjohdon koulutus tulee osaksi musiikin tutkinto-ohjelmaa. Valmistuneet ovat nimikkeeltään musiikkipedagogeja. Uusi opintosuunta mahdollistaa myös orkesterinjohtoon liittyvän tutkimus- ja kehittämistoiminnan.

Musiikkipedagogin koulutuksessa on neljä erikoistumisalaa, joista yksi on jatkossa nimeltään kuoron- tai orkesterinjohtaja. Kuoronjohtamista on voinut opiskella Tampereen ammattikorkeakoulussa jo 2000-luvun alusta asti. Orkesterinjohtamista on voinut opiskella jo aikaisemminkin vapaasti valittavina opintoina. Syksyllä alkavan koulutuksen erityispiirteitä ovat orkesterinjohto osana musiikkipedagogiikkaa ja syventyminen joko sinfoniaorkesteri-, puhallinorkesteri- tai musiikkiteatteriohjelmistoon. Opinnot kestävät neljä vuotta.

Ideaa on kehitetty yhdessä musiikin tutkinto-ohjelman työelämäkumppaneiden kanssa, joihin kuuluu esimerkiksi Puolustusvoimat. Opiskelijat pääsevät harjoittelemaan esimerkiksi TAMKin opiskelijaorkestereissa ja musiikkiteatterikoulutuksen tuotannoissa. Koulutuksesta vastaa lehtori Markus Yli-Jokipii.

Orkesterinjohtamista voi opiskella myös esimerkiksi Sibelius-Akatemiassa Helsingissä.