Vaalihäirinnällä pyritään estämään demokratian toteutumista

Vaalihäirintää esiintyy Moreenimedian kyselyn mukaan aiempaa enemmän – häirintä kohdistuu ensisijaisesti nuoriin naisiin

Suurin osa vaalihäirinnästä tapahtuu sosiaalisessa mediassa.

Vaalihäirinnän määrä on lisääntynyt aiempiin vuosiin verrattuna. Moreenimedian tekemän sähköpostikyselyn mukaan suurin osa kyselyyn vastanneista puolueista on ohjeistanut ehdokkaitaan siitä, miten kampanjoidaan turvallisesti.

Kysely lähetettiin kaikille suurille puolueille ja muutamalle pienelle. Kyselyyn vastasivat SDP, Keskusta, Kokoomus, Sininen Tulevaisuus ja Feministinen puolue.

Feministisen puolueen Pirkanmaan piirin ehdokas Minna Karvonen on kohdannut jonkin verran häirintää kampanjoidessaan tämän vuoden eduskuntavaaleissa. Häirintää on tapahtunut erityisesti sosiaalisessa mediassa, mutta Karvosta on solvattu myös puhelimitse. Karvonen kohdentaa Facebook -mainoksensa tästä syystä vain naisille, sillä häiritsijät ovat yleensä miehiä.

Häirinnän ei anneta estää kampanjointia

Puolueille tehdyn sähköpostikyselyn mukaan häirintää kokevat erityisesti naiset. Karvonen arvelee tämän johtuvan siitä, että nuoret naiset ovat helpoin ryhmä purkaa kiukkua ja turhautumista. Häirinnän tarkoitus on vaientaa erimielisiä ehdokkaita ja aatteita ja haitata demokratian toteutumista.

Vasemmistoliiton ehdokas, tamperelainen kaupunginvaltuutettu  Noora Tapio keksi idean kampanjaringistä, jonka tarkoitus on varmistaa, että kaikki ehdokkaat, puolueesta riippumatta voivat kampanjoida turvallisesti kaduilla. Rinki toimii viestipalveluna. Karvonen kiittelee ideaa ja painottaa, ettei häirinnästä huolimatta aio vähentää kampanjointia.