Seitsemänkuukautisen Salimin käsivarren ympärys mitataan aliravitsemuksen toteamiseksi. Kuva: © UNICEF/UN0291546/Fuad.

Jemenin piilevä uhka on kroonisesti aliravitut lapset – sodassa on kuollut jo yli 70 000 ihmistä

Vuosia jatkuneen konfliktin varjossa kärsivät lapset eivät välttämättä koskaan kehity täyteen fyysiseen ja henkiseen mittaansa.

Sodan runtelemassa Jemenissä muhii vakava ilmiö, joka ei ole saanut julkisessa keskustelussa ansaitsemaansa huomiota. YK:n lastenjärjestö Unicef auttaa Jemenissä erityisesti heikoimmassa asemassa olevien lapsia. Järjestön tietojen mukaan vakavasti aliravittuja lapsia on satoja tuhansia.

– Tällä hetkellä noin puolet jemeniläisistä pienistä lapsista on kroonisesti aliravittuja. Krooninen aliravitsemus vaikuttaa myös lapsen oppimiskykyyn ja koulunkäyntiin. Sodan seurauksena saattaa olla menetetty sukupolvi, UNICEF Suomi ry:n viestintäpäällikkö Kirsi Haru varoittaa Jemenin piilevästä uhasta.

FAKTA

Krooninen aliravitsemus

  • Kroonisesti aliravitun lapsen kehitys uhkaa vaurioitua pysyvästi.
  • Yleisimpiä kehitysmaissa tavattavia kroonisen aliravitsemuksen muotoja ovat kvašiorkor ja marasmi.
  • Kvašiorkor tarkoittaa rintaruokinnan loppumisesta johtuvaa proteiinien puutosta.
  • Marasmi ilmenee lähes kaikkien ravintoaineiden puutoksesta johtuvana paksuvatsaisuutena, heikkona pituuskasvuna ja ryppyisinä kasvoina.
  • Jemenissä on arviolta 360 000 kroonisesti aliravittua lasta.

Aivot tarvitsevat riittävästi polttoainetta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) erikoistutkija Heli Kuusipalo on nähnyt omin silmin kroonisen aliravitsemuksen vaikutukset. Hän on ollut mukana erilaisissa tutkimusprojekteissa eteläisessä Afrikassa Malawissa ja arvioinut ruokaturvahankkeita Afganistanissa.

– Lapsen kehitys ilman muuta vaarantuu, jollei hänellä ole riittävää ravintoa kasvuiän herkissä kohdissa. Ihmisen kehitys on suhteessa nopeinta alle kahden vuoden iässä.

Kuusipalon mukaan kroonisen aliravitsemuksen seuraukset riippuvat siitä, mistä ravintoaineista erityisesti on puutetta. Ihmisen elimistö käyttää päivittäin lähes sataa erilaista ravintoainetta.

Tarvitaan riittävästi energiaa, välttämättömiä rasvahappoja, vitamiineja ja kivennäisaineita, että ihminen pystyy oppimaan ja ajattelemaan.

Heli Kuusipalo, erikoistutkija

– Oppimiskyky on suoraan yhteydessä siihen, miten paljon yksilöllä on polttoainetta aivoille. Tarvitaan riittävästi energiaa, välttämättömiä rasvahappoja, vitamiineja ja kivennäisaineita, että ihminen pystyy oppimaan ja ajattelemaan.

Jemenin lasten kohtalot tuottavat koko yhteiskunnalle kurjuutta pitkälle tulevaisuuteen.

– Niin brutaalilta kuin tämä kuulostaakin, ongelman seurauksia voidaan mitata kansantaloudellisesti. Kansainvälisen yhteisön pitää pohtia, kannattaako ihmiset jättää aliravitsemukseen. Aivokapasiteetti uhkaa loppua Jemenin kaltaisesta maasta.

Liki viisi vuotta taisteluita

Jemenin sisällissota on jatkunut nyt jo neljän ja puolen vuoden ajan. Konfliktin aikana on tapettu yli 70 000 ihmistä, selviää YK:n alaisen maailman katastrofeja ja kriisejä tilastoivan ReliefWebin elokuussa julkaisemista tiedoista.

Jemen on muslimivaltio, joka sijaitsee Arabian niemimaan eteläkärjessä. Pinta-alaltaan hieman Espanjaa suuremmassa maassa on noin 28 miljoonaa asukasta.

Peräti 80 prosenttia maan väestöstä kärsii sotatoimista ja niiden heijastusvaikutuksista. Heistä noin puolet on lapsia.

Tänä vuonna kuolleiden määräksi raportoidaan yli 7 600. Heistä siviilejä arvioidaan olevan liki 400.

Vieläkö tamperelaiset jaksavat välittää? Kuuntele gallup täältä.