Maksuhäiriömerkintäisten määrä Suomessa jatkaa yhä kasvuaan – Pipsa, 34, menetti reilun tonnin veloista luottotietonsa neljäksi vuodeksi: ”Ihmispaska olo”

Nykyisin joka 14. suomalaisella on maksuhäiriömerkintä. Yleisimpiä maksuhäiriömerkinnät ovat 25–44-vuotiailla miehillä, mutta he eivät muodosta luottotiedottomien joukkoa yksin.

Helsinkiläinen Pipsa Aro, 34, luotti korkeakoulusta valmistuttuaan, että saisi markkinointialan työpaikan nopeasti. Työllistymismahdollisuudet eivät vastanneetkaan odotuksia, vaan Aro vietti vuoden työttömänä työnhakijana. Pienet tulot ja jatkuvasti kasaantuvat laskut ahdistivat, mutta Aro piti itseään pitkään pinnalla. Lopulta reilun tonnin yhteissummasta Aro menetti luottotietonsa neljäksi vuodeksi.

Maksuhäiriömerkintöjä säilytetään 2–4 vuotta riippuen merkinnän tyypistä ja siitä, tuleeko säilytysaikana uusia maksuhäiriömerkintöjä. Merkinnän voimassaoloaikaa voi lyhentää kolmesta kahteen vuoteen, jos niitä on yksi ja sen saa maksettua pois. Jos merkintöjä on kertynyt useampi, ei velkojen poismaksu auta lyhentämään luottotiedottomuutta.

Aron tapauksessa hän sai maksettua velkansa lopulta reilussa kolmessa kuukaudessa, koska työpaikka löytyi hieman ennen ensimmäisen maksuhäiriömerkinnän saamista. Maksuhäiriömerkintöjä tuli kuitenkin yhteensä neljä, joten niiden voimassaoloaikaa ei ollut mahdollista lyhentää.

Aro on ollut neljän vuoden luottotiedottomuutensa ajan jatkuvasti töissä, luonut uraa ja perustanut oman yrityksensä. Silti tilanteissa, jossa luottotiedottomuutta piti selittää, kuten uudella työpaikalla tai asuntoa etsiessä, hyppäsi sydän kurkkuun.

“Sinusta voidaan helposti ajatella, ettet maksa vuokraa, pistät paikan palasiksi, olet huumeidenkäyttäjä ja ihmishirviö”, Aro luettelee.

Nyt Aro haluaa rikkoa ennakkoluuloja, joita ihmisillä on luottotiedottomista henkilöistä, ja puhuu asiasta avoimesti.

Eikä Aron tarina ole kovin ainutlaatuinen, sillä syyskuun lopussa liki 386 000 suomalaisella oli maksuhäiriömerkintä Asiakastiedon rekisterissä. Maksuhäiriömerkintäisten henkilöiden määrä on kasvanut kymmenessä vuodessa yli 80 000:lla, ja jälleen viime vuonna kuluttajille rekisteröitiin noin 1,6 miljoonaa uutta maksuhäiriömerkintää.

Usein maksuhäiriömerkintöjä kertyy samalle henkilölle useampi. Vuoden 2018 lopussa keskimäärin jokaisella rekisteröidyllä oli 15 maksuhäiriömerkintää. Trendille ei ole näkyvissä muutosta, sillä Asiakastiedon mukaan iso joukko ylivelkaantuneita hakee yhä lisää luottoja.