Kehitysvammaisten Tukiliiton suunnittelija Pia Henttonen toivoo, että kehitysvammaisten seksuaalisuudesta ja lapsihaaveista uskallettaisiin keskustella avoimesti.

Asumisjärjestelyt rajoittavat kehitysvammaisten seksuaalisuutta – ”Seinänaapurina voi asua henkilö, jonka mielestä seksi kuuluu vain avioliittoon”

Kehitysvammaisten pariskuntien seurustelu on monella tapaa haastavampaa kuin muiden parien yhdessäolo. Vaikka yhteiskunta pyrkii tukemaan seurustelua, pitkät välimatkat ja läheisten mielipiteet voivat ajaa suhteen karille.

Kaikilla on oikeus turvalliseen, terveelliseen ja nautinnolliseen seksuaalisuuteen. Kehitysvammaisille tämä ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys, sillä asumisjärjestelyt sekä yhteiskunnan ja lähipiirin asenteet rajoittavat heidän seksuaalisuuttaan.

Kehitysvammaisten Tukiliiton suunnittelija Pia Henttosen mukaan kehitysvammaisten asuinyksiköissä seurusteluun suhtaudutaan pääasiassa positiivisesti. Sen sijaan irtosuhteet ja tiuhaan vaihtuvat seurustelukumppanit voivat aiheuttaa kitkaa asukkaiden välille.

– Asuinyksiköt ovat keinotekoisesti muodostettuja, eivätkä niissä asuvat ihmiset aina ole samalla aaltopituudella. Nuoren aikuisen seinänaapurina saattaa asua 50-vuotias, hyvin konservatiivinen henkilö, jonka mielestä seksi kuuluu vain avioliittoon.