Sofia Melasniemen aamu on minuutilleen suunniteltu ja sisältää muun muassa lyhyen joogahetken. Kuva: Sofia Melasniemi

Sofia Melasniemi, 21, noudattaa minuutintarkkaa aamurutiinia – Psykologin mukaan rutiinit auttavat myös koronan muuttamassa arjessa

Aamurutiinit ovat tärkeä osa päivää: ne voivat rauhoittaa, selkeyttää ja vahvistaa hallinnan tunnetta. Niistä on hyvä pitää kiinni, vaikka työt tehtäisiinkin nyt kotisohvalta käsin.

Vantaalainen Sofia Melasniemi, 21, kehitti itselleen tarkan aamurutiinin helpottaakseen arkeaan ja säästääkseen aikaa. Hän on kirjoittanut minuutintarkan aikataulun muistiin ja noudattaa sitä arkipäivisin.

– Joskus tosin on kiva mennä pidemmälle aamulenkille koirien kanssa. Silloin olen jo edellisenä iltana päättänyt niin ja sovittanut sen tulevan aamun aikatauluun.

Melasniemi työskentelee arkisin iltapäiväkerhon ohjaajana. Ennen töiden alkua hän lukee kolmen tunnin ajan lääketieteen pääsykokeeseen. Aamuinen rutiini auttaa häntä pysymään tavoitteessaan.

– Kesällä oli rennompaa ja lukeminen jäi helposti pois. Nyt kun on tietyt raamit, niistä pitää miltei automaattisesti kiinni.

Melasniemen aamurutiineihin kuuluu monia asioita, kuten sängyn petaaminen, joogaaminen ja aamupala. Tavat ovat hänelle tärkeitä, ja Melasniemi kokeekin olevansa tuotteliaimmillaan aamun sujuessa suunnitellusti.

Korona sekoitti työn ja vapaan

Koronaviruspandemia heitti monen ihmisen arjen uusiksi, kun työpaikat siirtyivät etätyöskentelyyn ja harrastukset menivät tauolle. Psykologi Satu Lähteenkorva uskoo, että tämä on vaikuttanut myös aamurutiineihin.

–  Kun esimerkiksi työmatkaa ei olekaan, työ ja vapaa-aika sulautuvat yhdeksi massaksi. Siihen voisi auttaa jonkin aamurutiinin kehittäminen, joka erottaisi aamun muusta päivästä.

Rutiinit pitävät elämäni stressittömänä.

Sofia Melasniemi

Sofia Melasniemen aamu pysyi koronaviruksesta huolimatta suunnilleen samana, sillä hän luki keväällä täysipäiväisesti pääsykokeisiin. Hän uskoo pysyvänsä nyt syksylläkin rutiineissaan, vaikka työt koronan takia loppuisivatkin.

– Rutiini on se yksi asia, joka pitää elämäni aika stressittömänä.

Lähteenkorvan mukaan rutiinit ovat hyväksi ihmiselle, sillä ne säästävät muistia, tukevat aikataulussa pysymistä ja luovat elämään ennakoitavuutta. Ne voivat myös yksinkertaisesti olla mukavia tapoja aloittaa päivä.

– Ihmisillä on usein mieluisia aamurutiineja, kuten hyvä kahvi ja lehdenluku. Näitä elämän pieniä iloja tahdotaan monesti ylläpitää.

Millaisia aamurutiineja tamperelaisilla on? Kuuntele gallupvastaukset täältä.