Some-julkaisut toimivat nykyään surunauhojen tapaan – ”Hashtag-aktivismi” on löytänyt paikkansa perinteisen vaikuttamisen rinnalta

Sosiaalisesta mediasta on tullut osa poliittisen vaikuttamisen kenttää. Somessa kiertävät protestit ovat lisänneet erityisesti nuorten tietoisuutta yhteiskunnallisista asioista.

Alkukesästä Instagram täyttyi mustista kuvista, kun miljoonat Instagramin käyttäjät osoittivat tukensa rasismin vastaiselle Black Lives Matter -liikkeelle.

Sosiologi Eeva Luhtakallion mukaan kyse on vanhasta vaikuttamisen tavasta, joka on muuttanut sosiaalisen median maailmaan.

– Some mahdollistaa ihmisille uudenlaisia väyliä poliittiseen osallistumiseen. Oman yhteisön ja sen myötä poliittisen toiminnan löytäminen on mahdollista nyt verkossa, Luhtakallio pohtii.

Aktivismin muodoille on tyypillistä muuntautua uusiin kanaviin sopiviksi. Sosiaalisen median protestit ja perinteiset mielenosoitukset ovatkin kietoutuneet niin tiukasti yhteen, ettei niistä Luhtakallion mukaan ole mielekästä puhua enää erillisinä ilmiöinä.

Ilmiö ei siis sinänsä ole uusi, mutta mediatutkija Niina Uusitalo uskoo korona-ajan korostaneen sitä entisestään, kun suurien mielenosoitusten järjestäminen ei ole ollut mahdollista.

 Some-protestit ovat tulleet jäädäkseen

Sekä Luhtakallio että Uusitalo uskovat sosiaalisessa mediassa tapahtuvien kannanottojen olevan keskeinen osa myös tulevaisuuden poliittista vaikuttamista. Todennäköisesti ilmiö tulee kuitenkin muuttamaan muotoaan ja leviämään uusille sosiaalisen median alustoille.

Luhtakallion mukaan Instagram on muuttanut poliittista vaikuttamista visuaalisempaan suuntaan, luoden monia uusia ilmiöitä. Uudet ilmiöt ovat kuitenkin usein sukua aiemmille, perinteisille vaikuttamisen keinoille.

– Tämä on osa somen poliittista skaalaa – vanhaa perua sinänsä, sillä esimerkiksi surunauhojen käyttö solidaarisuuden ilmaisuna on vanha toimintamuoto, Luhtakallio selventää.

Myös aihetta tutkineen Uusitalon mielestä ilmiö voisi viestiä Instagramin politisoitumisesta. Yhä useammin lifestyle-sisällön rinnalla onkin nähtävissä kantaaottavia julkaisuja.

Vaikka mielenosoitusten vaikutusta on lähes mahdotonta mitata suoraan, on Luhtakallio yhdestä asiasta varma:

– Some-vaikuttajat, sekä some-lähtöiset protestiliikkeet ovat varmasti suuri tekijä nuorten poliittisen kiinnostuksen kasvussa.

Netissä kiertäneet protestit ovat vaikuttaneet erittäin merkittävästi nuorten tietoisuuteen ja politisoitumiseen esimerkiksi ilmastokriisissä.

Sosiologi Eeva Luhtakallio

Mitä tamperelaiset nuoret ajattelevat some-protesteista? – kuuntele gallupvastaukset täältä