Irtisanomiset ja lomautukset näkyvät ruoanjakelussa Pirkanmaalla ─ kävijöiden määrä nelinkertaistui

Koronaepidemia on lisännyt ruoka-avun tarvetta, ja Hämeen piiri on joutunut avaamaan uusia jakelupisteitä. Avuntarve jatkuu myös ensi vuonna.

Ruoka-apua hakeneiden määrä nelinkertaistui keväällä Suomen punaisen ristin Hämeen piirin ruoanjakelupisteissä.

– Olemme avanneet uusia ruoanjakelupisteitä toimialueellemme, koska ruoka-avulle on ollut kova tarve, kertoo piirin toiminnanjohtaja Pentti Savolainen.

Savolainen kertoo, että ruoka-apua hakivat koronaepidemian vuoksi lomautetut ja irtisanotut. Piiri ei kuitenkaan kerää tietoa ruoanjakelun kävijöiden elämäntilanteesta.

Koronaepidemian vaikutukset ulottuvat vuosien päähän

Koronaepidemian kaltaiset kriisit herättävät ihmisissä halun auttaa.

– Akuutti tilanne, kuten koronaepidemia, herättää auttamisen halun, ja tämä näkyi saatujen lahjoitusten määrässä. Olemme päässeet tekemään myös yhteistyötä isojen yritysten kanssa.

Akuutti tilanne herättää auttamisen halun.

Hämeen piirin toiminnanjohtaja Pentti Savolainen

Koronaepidemian aikana on ollut kova tarve hyväntekeväisyysjärjestöjen tarjoamalle akuutille avulle. Tarvetta avulle on tulevaisuudessakin, koska kriisien vaikutukset tuntuvat ihmisten elämässä vuosien viiveellä. Siksi Hämeen piirissä suunnitellaan jo toimintaa ensi vuodelle.

– Suunnitelmissa on  toimintaa lapsille ja nuorille, koska vaikutukset perheisiin voivat alkaa näkyä vasta myöhemmin, Savolainen kertoo.

Järjestössä huomattiin, että etäopetukseen siirtyminen keväällä vaikutti koko perheen hyvinvointiin.

Savolaisen mukaan mikään ryhmä ei ole erottunut selvästi avun tarvitsijoiden joukosta, vaan erilaisille avunmuodoille on ollut tarve. Poikkeusolot ovat vaikuttaneet myös Hämeen piirin toimintaan, vaikka se on yritetty pitää normaalina.

Avun tarjoamisessa on otettu käyttöön digitaalisia työvälineitä, ja kauppakassien kotiinkuljetuksessa on hyödynnetty jo mukana olleita vapaaehtoisia.

 

Mitä mieltä tamperelaiset ovat hyväntekeväisyysjärjestöistä? Kuuntele Moreenimedian gallup tästä.