Planin vaikuttamistyön asiantuntija Niina Ratilainen painottaa sosiaalisen median yhtiöiden vastuuta verkkohäirinnän kitkemisessä. Kuva: Salla Merikukka

Lähes joka toinen tyttö kohtaa verkkohäirintää – sosiaalisen median yhtiöiltä vaaditaan järeämpää puuttumista naisvihaan

Plan International Suomen julkaiseman tutkimuksen mukaan Suomessa 42 prosenttia 15–24-vuotiaista naisista on kohdannut verkkohäirintää sosiaalisessa mediassa. Verkkohäirintä on tasa-arvokysymys, johon on puututtava välittömästi.

Sukupuolittunut häirintä voi pahimmillaan estää tyttöjä ilmaisemasta verkossa mielipiteitään. Kolmasosa tytöistä on rajoittanut mielipiteidensä ilmaisemista verkkohäirinnän vuoksi, kertoo lastenoikeusjärjestö Plan International Suomen julkaisema tutkimus.

Plan International Suomen vaikuttamistyön asiantuntija Niina Ratilaisen mukaan internetin tulisi olla positiivinen voimavara, jonka avulla voidaan lisätä ihmisoikeuksia ja sananvapautta eikä suinkaan kaventaa niitä.

– On tärkeää, että tytöt ja naiset voivat ilmaista itseään vapaasti ihan kaikkialla yhteiskunnassa.

Verkkohäirintä koskee naisia kaikkialla maailmassa. Siksi ilmiöön puuttumiseen kaivataan kovempia otteita. Erityisesti sosiaalisen median alustoilta vaaditaan tehokkaampia toimia alustojensa turvallisuuden parantamiseksi.

– Tytöt kyllä tuntevat ilmiantomenetelmät ja osaavat blokata häiriköitä, mutta ongelma tulee siinä, mitä ilmiantojen ja blokkausten jälkeen tapahtuu. Sosiaalisen median alustoilla ei ole hirveän hyviä keinoja rajata häirintää pysyvästi pois.

Lue keskustelu täältä.