Kuka saa sanoa ja mitä? Vuoden ensimmäisessä Metso Talkissa keskusteltiin sananvapaudesta ja sen rajoista

Metso Talk tarttui syksyn ensimmäisessä keskustelussa sananvapauden ajankohtaisiin kysymyksiin. Aiheesta keskustelivat Journalisti-lehden päätoimittaja Maria Pettersson ja tutkija Riku Neuvonen.

Jokaisen kansalaisen perusoikeuksiin lukeutuu oikeus ilmaista ja vastaanottaa mielipiteitä. Sananvapaus vaatii jokaista sallimaan myös omista mielipiteistä eroavia kantoja ja näkemyksiä. Mutta mihin pisteeseen asti itselle epämieluisia mielipiteitä tulisi lopulta sietää?

Sananvapauden historia Suomessa -kirjan kirjoittaneen tutkija Riku Neuvosen mukaan erimielisyydet ovat hyvä asia, jos mielipiteet esitetään asiallisella ja perustellulla tavalla. Myös Journalisti-lehden päätoimittaja Maria Pettersson painottaa moniäänisyyden tärkeyttä.

Molempien mukaan sananvapauden rajoja on puskettu ja rikottu niin kotimaassa kuin maailmalla viime aikoina.

— Heikommassa asemassa olevan polkeminen alas on mautonta ja iljettävää. Jos taas arvostelun kohteena oleva henkilö on korkeammassa asemassa, kuin itse olet, silloin voi sanoa vähän rajumminkin, Pettersson kommentoi Metso Talk -keskustelussa.

Vuoden ensimmäisessä Metso Talk -keskustelussa Pettersson ja Neuvonen ottivat kantaa sananvapauden polttaviin kysymyksiin. Virtuaalisena järjestetyssä keskustelutilaisuudessa pohdittiin muun muassa sananvapauden roolia Yhdysvaltain presidentinvaaleissa ja sitä, millainen merkitys Yle-lain muuttamisella olisi tavalliselle kansalaiselle.

Tampereen yliopiston toimittajakoulutuksen ja Tampereen kaupunginkirjaston järjestämä Metso Talk on kolmiosainen keskustelusarja. Katsojat osallistuvat tänä vuonna tapahtumaan ja keskusteluihin virtuaalisesti.

 

Juttuun lisätty 30.11.2020 pääkuva ja Soundcloud-linkki.