Väitöskirjatutkija Natalia Särmäkarin ammattitausta on vaatesuunnittelussa. Hän ei kuitenkaan halunnut itse toimia teollisuudessa, joten hän siirtyi tutkimaan sen muutoksia. Kuva: Essi Karell

Digitalisaatio muuttaa muotia – ”Vaatteisiin voi pukeutua 3D-tiedostoina”

Kuten muutkin tuotannon alat, myös vaateteollisuus digitalisoituu. Esimerkiksi 3D-teknologia ja tekoäly muuttavat keinoja, joilla vaatteita tuotetaan.

Vaateteollisuutta on usein kutsuttu konservatiiviseksi alaksi. Tuotteiden valmistusmenetelmät ovat pysyneet melko samanlaisina 1800-luvulta lähtien, eli vaatteet ommellaan edelleen ihmistyövoimalla.

Aalto-yliopiston väitöskirjatutkija Natalia Särmäkari kertoo, että tämä on kuitenkin muutoksessa. Uusien tekniikoiden avulla vaatteita on mahdollista tuottaa esimerkiksi ompelijaroboteilla ja 3D-tulostimilla.

Tällä hetkellä digitalisaatio näkyy kuluttajien elämässä kaikista selkeimmin muotikaupan siirtymisenä verkkoon. Digitaalinen muoti, eli virtuaalisesti päälle puettavat vaatteet, tulee kuitenkin kasvamaan.

– Jos tykkää pukeutua ja laittaa itsestään kuvia sosiaaliseen mediaan, vaatteita ei tarvitse tilata fyysisesti, vaan niihin voi pukeutua 3D-tiedostoina, ennustaa Särmäkari.

Pidemmällä aikavälillä on mahdollista päästä kokonaan eroon käytännöstä, jossa vaatteita tuotetaan suuria määriä ilman tietoa siitä, menevätkö ne kaupaksi. Tavoitteena on, että tuotettaisiin ainoastaan sitä, mitä ihmiset tarvitsevat ja haluavat.

Jos näin tapahtuu, vastareaktiot ovat odotettavissa.

– Ihmiset alkavat luottamaan enemmän käsin tehtyihin vaatteisiin, ja arvostamaan niitä, toteaa Särmäkari.

Lue keskustelu täältä.