- Hyvällä johtajalla on huono muisti, Matti Posio kertoo pilke silmäkulmassa.

Viisas johtaja pitää kiinni ja päästää irti – Matti Posio iloitsee toimittajien urakehityksestä

Lännen Median päätoimittaja Matti Posio vertaa lehden toimitusta kukkapenkkiin, jota pitää kastella ja hoitaa. Parhaiten johtaja ruokkii toimittajaa antamalla vapautta ja vastuuta.

Nuori Matti Posio käveli Kangasalan Sanomien toimituspäällikön puheille ja tarjoutui tekemään musiikkiin liittyvää kulttuurijuttua. Toimittajakonkari Olavi Smolanderin myönteisestä vastauksesta alkoi 15-vuotiaan Posion lehtiura.

Ensin hän toimi avustajana Kangasalan Sanomissa, myöhemmin tiedotusopin opintojen myötä harjoittelijana Helsingin Sanomissa. Sitten Posio vaikutti Aamulehdessä erilaisissa tehtävissä, ulkomaantoimittajasta aina Moskovan kirjeenvaihtajan pestiin, uutispäällikön sijaisuuksiin ja Ihmiset ja Asia ‑liitteiden toteuttajaksi saakka. Päätoimittajan saappaisiin hän astui ensimmäisen kerran viransijaisena Lapin Kansassa vuonna 2012.

Nykyään Posio työskentelee Lännen Median päätoimittajana. Lännen Media on 11 maakuntamedian yhteenliittymä, joka toimii osakasmedioista koostuvan yhteistoimituksen voimin. Lännen Media kokee suuria muutoksia helmikuussa 2021, kun kaksi suurta maakuntamediaa, Aamulehti ja Satakunnan Kansa, poistuu yhteenliittymästä, mutta Posio toimii yhteistoimituksen päällikkönä myös tulevaisuudessa.

- Välineen suhteen olen kaikkiruokainen. Olen ennen kaikkea journalisti ja yhteiskunnallinen ajattelija, Matti Posio kuvailee itseään.

Johtajan työssä oma kirjoittaminen jää luonnollisesti vähemmälle, mutta nyt, Lännen Median muutosten myötä ja monipuolisen työnkuvan hieman supistuessa, Posio kertoo yrittävänsä hakeutua johtamisen sijasta enemmän kirjoittamaan.

– Innostun odottamattomista, merkittävistä käänteistä ja uutistapahtumista – sellaisista, joista huomaa, että nyt historian mannerlaatat liikahtelevat.

Posio kuvaa itseään Venäjä- ja Amerikka-asiantuntijaksi. Silloin kun hän pääsee tarttumaan kynään, hän kirjoittaa asioista, joista hänellä on vankka tieto ja näkemys. Viime aikoina tämä on tarkoittanut esimerkiksi USA:n presidentinvaaleja ja Navalnyin myrkytystä.

FAKTA

Matti Posio

  • Lännen Median päätoimittaja, 47 vuotta.
  • Asuu Tampereella, mutta liikkuu työn puolesta aktiivisesti maakunnissa.

Lännen Media

  • Vuonna 2014 perustettu maakuntamedioiden yhteenliittymä.
  • Osakaslehtien reaaliaikaisen ja päivittäisen sisällön sekä journalistisen tuotekehityksen tehostaja.
  • Mukana 11 maakuntalehteä. Helmikuusta 2021 lähtien 9 maakuntalehteä: Turun Sanomat, Kaleva ja Lapin Kansa, Ilkka-Pohjalainen, Hämeen Sanomat ja Forssan Lehti, Keskipohjanmaa, Kainuun Sanomat ja Länsi-Suomi (Aamulehti ja Satakunnan Kansa irtautuvat).
  • 29 toimittajan tiimi tiivistyy muutoksen myötä 6 toimittajaan.

47-vuotias seniori

Pitkän toimittajauran tehnyt Posio kertoo olevansa nopea ja tuottelias kirjoittaja, joka jatkaa toimintaa kaikissa olosuhteissa. Hän uskoo tarinan voimaan ja toivookin toimittajien juttuihin enemmän rakennetta ja tarinallisuutta.

– Tämän ikäisenä minua pidetään jo senioritoimittajana. Minulla on muistikuva vanhoista asioista. Olen elänyt jo aika monen Amerikan presidentin kauden ja monet sellaiset tapahtumat, joista nuoremmat lukevat Wikipediasta.

Vaikka Posio on taitava ja asiantunteva kirjoittaja, vuosien saatossa hänelle on kehittynyt identiteetti ja kokemus siitä, että hän haluaa katsoa asioita kokonaisuuden näkökulmasta.

– Onhan se toki urakehitystä, että on päällikkötehtävissä. Ja mahdollistaahan tämä myös vähän leveämmän leivän. Tosin kamppailemme supistuvassa markkinaraossa, mikä kasvattaa sitkeyttä ja joustavuutta myös ansioiden osalta.

Posion mielestä johtaminen on aika arkista ja karua toimintaa etenkin tiukoissa taloussuhdanteissa. Työstä on paikoin glamour kaukana.

– Vaikka johdon kokouksissa olisi kovaakin vääntöä ja hankalia ristipaineita, on tärkeää pystyä kertomaan mahdollisimman suoraan niin toimituksen tavoitteet ja mahdollisuudet kuin reunaehdotkin. Elämme haastavia aikoja. Silloin ei pelkällä hehkutuksella pääse pitkälle, Posio sanoo.

Johtajan arjesta on glamour välillä kaukana.

Hyvällä johtajalla on huono muisti

Posio kuvaa itseään hyvin työorientoituneeksi ihmiseksi, jonka muu identiteetti on päällekkäin journalistiuden kanssa. Hän on kokonaisvaltaisesti mukana projekteissa. Johtajuudesta hänellä on vahva näkemys. Ensimmäisenä Posio mainitsee ajanhallinnan tärkeyden ja ylipäätään ajan ymmärtämisen. Priorisoinnin merkitystä ei voi painottaa liikaa. Pitää tarttua olennaiseen ja antaa sille sen vaatima aika. Posio korostaa myös johtajan persoonaa, asennetta ja kyvykkyyttä.

– Luonteen pitää olla sisäsiisti ja siedettävä. Pitää olla jouheva ja eteenpäin pyrkivä.

Ja sitten se talon erikoinen:

– Hyvällä johtajalla on huono muisti. Ei saa jäädä mihinkään junnaamaan. Asioita on paljon – pitää muistaa tehdä ne asiat, joilla on merkitystä. Muut voi sitten hyvin unohtaa.

Toimituksesta ja välineestä toiseen

Ei ole lehteä ilman toimitusta, eikä toimitusta ilman toimittajia. Mediamaailmassa on luonnollista, että ihmiset liikkuvat paikasta toiseen.

– Olen yleensä vain iloinen, jos ihminen löytää itselleen hyvän työpaikan, vaikka se tarkoittaisi, että hän ei ole enää meidän tiimissämme, Posio toteaa.

Hän myöntää, että erityisen hyvin tiimiin sopivan tuotteliaan toimittajan lähtö on joskus kuitenkin harmittanut.

Kysyttäessä, mitä toimittajat tarvitsevat viihtyäkseen talossa, Posio vertaa tilannetta puutarhuriin, joka toimii kukkasten kanssa.

– Aikaa, Substralia ja kasteluvettä. Niitä siinä tarvitaan.

Tarkemmin kukkapenkkiin katsottuna se tarkoittaa, että toimittajille on hyvä antaa omaa vapautta, osoittaa kiinnostusta toimittajan kehityksestä ja antaa huomiota ohjaamalla. Tarjota haasteita ja vastuuta. Ja tietysti olla ystävällinen ja kehua sopivasti ja aiheesta.

– Kaikki tämä on kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty. Ihmisellä pitää myös olla omat motivaattorit olla töissä. Ja selvät speksit, joita sitten toteuttaa, Posio kiteyttää.