Maija Kivelälle kertyi opintojen aikana runsaasti ravintola-alan työkokemusta useiden harjoittelujen myötä.

”Ihmiset tekevät tätä työtä selkänahastaan” – Miten nuoret saadaan tulevaisuudessa kiinnostumaan ravintola-alasta?

Koronan myötä ravintola-alan tilanne on työvoiman ja yrityksien talouden suhteen huonompi kuin koskaan. Palvelualojen ammattiliitto PAM ja työmarkkinajärjestö MaRa ovat huolissaan siitä, miten nuoret tekijät houkutellaan tulevaisuudessa alalle.

Maija Kivelä, 25, oli valmistumassa kokiksi juuri kun korona puhkesi maailmanlaajuiseksi pandemiaksi. Hän jäi työttömäksi vastavalmistuneena, koska poikkeusolojen aikaan töitä ei vain ollut. Tilanteen pakosta hän päätyi vaihtamaan alaa, ja nykyään hän työskentelee logistiikka-alalla.

– En ole ikinä voinut niin hyvin kuin nykyisessä työssäni voin, hän selostaa.

PAMin sopimusasiantuntija Raimo Hoikkala nimeää pandemian aiheuttaman epävarmuuden lisäksi työn osa-aikaisuuden ja raskaan luonteen, sekä alan matalan ansiotason tekijöiksi, jotka ovat vaikuttaneet tilanteen kehittymiseen ja alan arvostukseen.

Työolot puhuttavat

Kivelän mukaan puutteet alan arvostuksessa kiteytyvät työoloihin, johtajuuteen ja palkkaukseen. Hänellä on omakohtaisia kokemuksia huonoista työolosuhteista. Lievimmillään se on tarkoittanut kireää ilmapiiriä ja huutoa keittiössä, pahimmillaan vapaapäivien eväämistä. Varsinkin nuoria työntekijöitä kyykytetään alalla surutta.

Viime aikoina ravintoloiden työolosuhteet ovat puhuttaneet julkisuudessa, kun Hesburgerin työntekijöiden kokemasta huonosta kohtelusta nousi kohu.

Hoikkala pitää erittäin hyvänä asiana, että epäkohdista käydään keskustelua. Hän kertoo, että tämä on ollut monelle yritykselle itsetutkiskelun paikka, ja joissain ravintoloissa muutosprosessi on laitettu käyntiin ongelmien ratkaisemiseksi.

Olisiko palkankorotus ratkaisu?

Rautainen työporukka, hyvä työn johtaminen ja onnistumisen kokemukset auttoivat Kivelää jaksamaan rankassa ravintolatyössä. Valitettavasti kokille välitetyt kiitokset ja hyvä palaute eivät kuitenkaan tuoneet leipää pöytään. Hänen mielestään palkkaus on surkeaa eikä vastaa alan vaativuutta.

–  Palkkaus ei vastaa sitä, miten ihmiset tekevät tätä työtä selkänahastaan, hän selittää.

MaRaVa-alojen työehtosopimuskauden palkkaneuvotteluja käydään syyskuussa ja tarkoituksena on päästä sopuun mahdollisista muutoksista palkoissa.

MaRan työmarkkinajohtaja Olli Varmo selventää, että palkkojen korottaminen olisi vain hyvin lyhytaikainen ratkaisu alan vetovoiman parantamiseksi. Ravintola-ala on tällä hetkellä niin pohjamudissa, että neuvottelut palkoista tulevat olemaan hyvin haasteellisia.

–  Kaikki haluaisivat nostaa palkkoja, mutta kun rahaa ei vain ole. Tarvittaisiin parempia aikoja, että rahaa voitaisiin alkaa jakamaan, hän toteaa.

Kivelä tekee vielä satunnaisesti työkeikkoja kokkina. Hän ihailee niitä, jotka ovat vaikeista ajoista huolimatta päättäneet jäädä alalle. Ravintolatyöhön palaaminen ei kuitenkaan ole ajatuksissa, sillä hän viihtyy kuorma-auton ratissa hyvin.

Minkälaisia mielipiteitä tamperelaisilla on ravintola-alan tilanteesta? Lue ja kuuntele gallup täältä.