Kaupungin ympäristösuunnittelija Jyrki Lehtimäki ihailee suosikkivaahteraansa yliopiston edessä

Kaupunkipuiden suojelu vaatii diplomatiaa ja joustavuutta

Rakentaminen ja eri liikennemuodot kilpailevat kaupunkitilasta puiden kanssa. Ympäristösuunnittelija Jyrki Lehtimäki toivoo joustavuutta esimerkiksi katutilan mitoitusvaatimuksiin.

Tampereella on viime vuosina kaadettu poikkeuksellisia määriä kaupunkipuita. Kaupunkilaiset ovat joutuneet puolustamaan – ja myös suremaan – tärkeäksi kokemiaan puita.

Jyrki Lehtimäki tuli kaupungille ympäristösuunnittelijaksi ratikkahankkeeseen. Vaikka puiden poistaminen on surullista, oli hänen mukaansa myös hieno huomata, miten ihmiset havahtuivat kaupunkipuiden merkitykseen. Ratikkahankkeessa on myös istutettu suuria määriä uusia puita, joiden kasvualustat ovat nyt uuden teknologian myötä huomattavasti paremmat kuin vanhoilla puilla.

Kaikkiin paikkoihin kaupunkipuut eivät silti mahdu, vaikka tahtoa olisikin. Lehtimäki toivoo joustoa esimerkiksi katusuunnittelun suositusmitoituksiin. Vanhat puut saadaan mahtumaan uusien rakennusten ja eri liikennemuotojen havittelemaan kaupunkitilaan sitä paremmin, mitä valmiimpia eri osapuolet ovat joustamaan näkökulmistaan.

Kaupunkipuiden tulevaisuuden suhteen Lehtimäki on optimistinen, vaikka suuria puita joudutaan jatkossakin paikoitellen poistamaan.

– Yleistä tahtotilaa alkaa olla puuston säilyttämiseen. Meillä on monia esimerkkejä, joissa suunnittelun lähtökohdaksi on määritetty se, että puut säilyvät, Lehtimäki toteaa.

Kuuntele koko keskustelu alta. Keskustelusta on saatavilla myös tekstiversio.