Pauliina Laitinen Turvallisuus- ja kemikaalivirastosta kertoo, että hyönteishotelli voi houkutella puutarhaan pölyttäjiä.

Kasvinsuojeluaineet voivat laittaa pölyttäjien päät sekaisin – ”Tehoaineet arvioidaan säännöllisesti uudelleen, sillä riskinarviointi kehittyy jatkuvasti”

Kotipuutarhurin riesana pyöriviin tuholaishyönteisiin tarjotaan helppoa ratkaisua kasvinsuojeluaineista, mutta moni ei kuitenkaan tule ajatelleeksi, että näillä aineilla saattaa olla kohtalokkaita vaikutuksia pölyttäjiin.

Tutkimustiedon mukaan kasvinsuojeluaineet saattavat vaikuttaa pölyttäjiin niin, että ne menettävät muistinsa eivätkä löydä takaisin kotipesiinsä.

Pauliina Laitinen Turvallisuus- ja kemikaalivirastosta tähdentää kasvinsuojeluaineet turvallisiksi, sillä ne käyvät kattavan riskiarvioinnin läpi.

– Tehoaineet arvioidaan säännöllisesti uudelleen ja se johtuu siitä, että riskiarviointi kehittyy jatkuvasti.

Kasvava huoli pölyttäjäkadosta ja ympäristöstä vaikuttavat siihen, että kasvinsuojeluaineita arvioidaan entistä tarkemmin.

– Tulevaisuudessa meillä on viidenkymmenen prosentin torjunta-aineiden käytön vähennystavoite, joka on tietysti aika merkittävä ja se pitäisi vuoteen 2030 mennessä saavuttaa, Laitinen sanoo.

Tietoisuus kasvinsuojeluaineiden vaikutuksista on lisääntynyt, mikä on suoraan vaikuttanut aineiden myyntilukuihin.  Viimeisen kuuden vuoden aikana kasvinsuojeluaineiden kotikäyttö on vähentynyt kolmanneksen siitä, mitä se aikaisemmin on ollut, Laitinen kertoo.

Kuuntele keskustelu kokonaisuudessaan alta. Keskustelusta on saatavilla myös tekstiversio.