Alkoholiton vaihtoehto ei enää aiheuta ihmetystä opiskelijaporukoissa. Kuvituskuva.

Opiskelijatapahtumissa puhaltavat raittiit tuulet – ”Mitä vähemmän ihmisiä kiinnostaa, juoko vai eikö, sen parempi”

Kasvanut kysyntä erilaisille alkoholittomille tapahtumille on saanut monet opiskelijayhdistykset kiinnittämään erityistä huomiota alkoholikulttuuriin. Perinteisten pubikierrosten rinnalla opiskelijat kiertävät nyt myös kirpputoreja ja kahviloita.

Alkoholinkäytön väheneminen on johtanut muutoksiin opiskelijakulttuurissa. Vaikka perinteiset, alkoholikeskeiset opiskelijabileet pitävät sinnikkäästi pintansa suosittuina tapahtumina, on opiskelijayhdistysten tapahtumavastaavilla ollut polttava tarve uuden kehittämiselle, mikä selvisi Moreenimedian verkkokyselystä.

Opiskelijoiden alkoholinkäyttö on vähentynyt Korkeakouluopiskelijoiden terveys- ja hyvinvointitutkimusten mukaan vuosi vuodelta. Esimerkiksi vuonna 2021 täysin raittiiden opiskelijoiden osuus oli jo 11 prosenttia, kun vielä vuonna 2016 vastaava osuus oli 9 prosenttia.

Moreenimedian kyselyyn vastanneista opiskelijajärjestöjen tapahtumatoimijoista noin puolet kertoivat järjestävänsä enemmän alkoholittomia opiskelijatapahtumia kuin vuosi sitten. Vastaajien mukaan alkoholittomien tapahtumien, kuten luonto- ja urheilutapahtumien, kysyntä on selvästi lisääntynyt. Erilaisten uusien tapahtumien keksimiseen käytetään paljon mielikuvitusta.

– Lautapeli-iltoja, leffailtoja, kisakatsomoja, workshoppeja, tanssitapahtumia, urheilutapahtumia ja rastikierroksia, luettelee eräs vastaaja.

Jotkut opiskelijayhdistykset ovat jopa säännelleet minimimäärän hyvinvointitapahtumia, joita täytyy joka kuukausi järjestää.

– Erityisen suosittuja ovat olleet laserpelit ja kiipeily sekä talviurheilupassi, mainitsee kolmisen vuotta opiskelijatapahtumia järjestänyt Kasper Valtonen.

Yhä useampi opiskelija valitsee raittiina juhlimisen. Kuvituskuva.

Yhdenvertaiset mahdollisuudet juhlia

Moni vastaaja myös kertoo järjestöjen kehittäneen opiskelijoille tapoja osallistua bileisiin alkoholia käyttävien kavereiden tavoin, mutta raittiina. Raja alkoholipitoisten ja alkoholittomien tapahtumien välillä onkin nykyisin häilyvä.

Opiskelijatapahtumia noin neljän vuoden ajan aktiivisesti järjestänyt Lassi Raami pitää tärkeänä sitä, että alkoholitarjoilun ohella myös alkoholiton tarjoilu olisi tapahtumissa monipuolista.

– Jos esimerkiksi sitseillä alkoholivaihtoehtoja ovat olut ja siideri, niin kyllä raittiina osallistuviltakin voisi kysyä juomatoiveita.

Tampereen ylioppilaskunnan (TREY) tapahtumavastaavan Paavo Keski-Orvolan mukaan valtaosa ylioppilaskunnan tapahtumista on alkoholittomia, kuten myös moni viime kevään opiskelijavapputapahtumista.

– Esimerkiksi rastikierrokset täytyy olla mahdollista suorittaa ilman mitään alkoholinkäyttöä, ja siitä ollaan tiukkoja.

Useat Moreenimedian kyselyyn vastanneista korostivat sitä, että alkoholipitoisissa tapahtumissa ei koskaan painosteta ketään juomaan, vaan kaikki ovat tervetulleita myös selvänä. Toisaalta ketään ei myöskään kielletä juomasta yhtä olutta urheilutapahtuman lomassa.

– Mitä vähemmän ihmisiä kiinnostaa, juoko vai eikö, sen parempi, toteaa Raami.

FAKTA

Kysely alkoholittomista opiskelijatapahtumista

    • Kysely lähetettiin TREYn tapahtumatoimijoiden Telegram-ryhmään sekä sähköpostitse Tampereen yliopiston ainejärjestöjen ja kiltojen hallituksille
    • Kyselyyn vastasi 19 tapahtumatoimijaa
    • Kyselyyn vastanneita oli kaikilta kolmelta Tampereen yliopiston kampukselta
    • Suurin osa vastaajista kertoi kohdanneensa alkoholittomien tapahtumien kasvanutta kysyntää

Alkoholittomuus ei ole vielä normi

Kasvaneesta kysynnästä huolimatta uusien tapahtumien järjestäminen ei ole aina helppoa. Moni kyselyyn vastanneista mainitsi, että alkoholikeskeisimmät tapahtumat vetävät edelleen eniten osallistujia, minkä vuoksi niitä on mielekkäämpi järjestää.

– Toiveita alkoholittomien tapahtumien lisäämisestä on ollut. Toiveita esittäneet itse kuitenkin ovat, kuten useimmat muutkin, jättäneet alkoholittomat tapahtumat useimmiten välistä, kertoo eräs vastaaja.

Myös Valtonen tunnistaa ilmiön.

– Ehkä hyvinvointitapahtumia on vaikeampi järjestää kaikille sopiviksi, ja jäsenet eivät löydä juuri itselle sopivaa tapahtumaa.

Keski-Orvola taas arvelee, että opiskelijat urheilevat ja edistävät hyvinvointiaan opiskelijapiirien ulkopuolella. Lisäksi opiskelijakulttuuriin vahvasti juurtuneita tapoja on vaikea lähteä muuttamaan.

– Se vaatisi laajemman keskustelun siitä, olisiko se suunta se, että kaikki olisi kokonaan alkoholitonta vai että ihmisten annetaan itse tehdä se valinta.

 

Miten ensimmäisen vuoden korkeakouluopiskelijat ovat kokeneet alkoholittomien opiskelijatapahtumien yleistymisen? Lue aiheesta täältä.