Sanna Turoma uskoo, että yhteistyön aika Venäjän kanssa tulee vielä.

Venäjän aloittama sota uhkaa tehdä myös kielestä poliittisen kysymyksen – “Ilmassa on kilvoittelua siitä, kuka uskaltaa olla eniten venäläisvastainen”

Sota on saanut ihmiset kavahtamaan venäjän kieltä, vaikka sen osaajia tarvitaan myös nyt ja tulevaisuudessa.

Venäjän helmikuussa aloittama hyökkäys Ukrainaan on saanut ihmiset boikotoimaan myös venäjän kieltä. Tampereen yliopistossa boikotointi on näkynyt venäjän kielen opiskelijoiden määrässä.

– Venäjän sotatoimet ja sotapropaganda ovat nyt kovasti lööpeissä, ja sitä kautta myöskin venäjän kieli liitetään tällä hetkellä korostetusti Venäjän valtioon ja sen propagandaan. Ilmassa on kilvoittelua siitä, kuka uskaltaa olla eniten venäläisvastainen, Tampereen yliopiston venäjän kielen ja kulttuurin professori Sanna Turoma toteaa.

Tilanteesta huolimatta Turoma näkee tärkeänä, että myös tulevaisuudessa yhteiskunnassa on venäjän kielen ja kulttuurin asiantuntijoita, jotka pystyvät ymmärtämään Venäjän poliittista ajattelua.

– Tapahtuipa Venäjän poliittisessa järjestelmässä mitä tahansa lähitulevaisuudessa, ja olipa Suomi Naton jäsen tai ei, Venäjä on ja pysyy Suomen tärkeimpänä naapurimaana, Turoma toteaa.

Koko keskustelun voit kuunnella alta. Keskustelun voi myös lukea tekstiversiona.