Kapinoiva kaupunginvaltuutettu – Oskari Päätalolle, 19, konflikti on tapa luoda ja kehittää keskustelua

Lahden kaupunginvaltuutettu ja Päijät-Hämeen aluevaltuutettu Oskari Päätalo, 19, toimii poliittisesti sekä kadulla että kabineteissa. Aktivistina hän luo konfliktin keinoin ilmastokriisin näkyväksi, kun taas valtuutetun luottamustehtävässä asioihin voi vaikuttaa virallisen mandaatin kautta.

Lahtelainen opiskelija Oskari Päätalo lähti nuorena mukaan aktivistitoimintaan huomattuaan poliittisten prosessien heikkouden käsitellä ilmastokriisiä ja sen syitä ja seurauksia. Muutamaa vuotta myöhemmin hän päätti lähteä ehdolle kuntavaaleihin ja pääsi kaupunginvaltuustoon juuri ja juuri 18-vuotiaana. Hänelle itsensä likoon laittaminen on luontainen tapa vaikuttaa, oli kyse sitten putkassa istumisesta tai kaupungin tarkastuslautakunnassa työskentelystä.

– Haluan tuoda esiin konflikteja, en sanoisi sitä provosoinniksi. Tarvitsemme kabinetteihin ihmisiä myös maltillisten ja kompromisseja tekevien ihmisten lisäksi. Kun sanotaan asiat sellaisina kuin ne ovat, on joku lähtöpiste keskustelulle, Päätalo pohtii.

– Meillä on tosi usein tapana vaan nostaa kädet pystyyn, jos meidän jossain vieressä tapahtuu jotain. Jos vaikka jostain kivasta paikasta lähtee puistonpenkki, niin sen estämiseen löytyy kaikenlaisia keinoja. Voi vaikka sitten viime kädessä mennä kahliutumaan siihen penkkiin, jos sen kokee kamppailun arvoiseksi asiaksi.