Sonja Kosunen. Kuva: Liisa Takala

Jo yläkouluikäisille mainostetaan maksullista tutorointia – Ratkaistaanko Suomessa koulupaikat tulevaisuudessa rahalla?

Yksityiset tutoroinnit ja maksulliset valmennuskurssit ovat yleistyneet Suomessa. Maksutonta peruskoulutustamme ihaillaan maailmalla, mutta samalla jo yläkouluikäisille mainostetaan monen sadan euron kursseja, joilla taataan paikka hyvästä lukiosta. Mihin suuntaan koulutuksemme on menossa?

Valmennuskurssitoiminta ei ole Suomessa uusi ilmiö. Kasvatustieteiden apulaisprofessori Sonja Kosunen kertoo, että niitä on ollut 70-luvulta asti.

– Uusi ilmiö on kuitenkin se, että valmennukset kohdistuvat tällä hetkellä aiempaa nuorempiin koululaisiin.

Vaikka yksityistä tutorointia tarjotaan jo yläkouluikäisille, Kosunen ei näe, etteikö meidän julkinen koulutusjärjestelmä edelleen vastaisi oppilaiden tarpeisiin. Tukiopetusta ei lähdetä ensisijaisesti hakemaan maksullisista tutorpalveluista, jos oppilaan arvosanat hipovat läpipääsyn rajaa.

– Sen sijaan erilaisista valmennuksista ja tutoreista maksetaan, kun halutaan jotain extraa, nostaa arvosanat ysistä kymppiin.

Kosusen mukaan täytyy huomioida median rooli ja yritysten vahva markkinointitapa. Yritykset omalta osaltaan luovat tarvetta ihmisille ostaa lisäopetusta.

– Opiskelija saattaa miettiä, että pitäisiköhän minunkin ostaa tuollaista, jos haluan pärjätä hyvin.

Vielä ei kuitenkaan voi sanoa, että Suomessa koulupaikan saanti ratkaistaan rahalla.

– Mutta samanaikaisesti puhe siitä, että taloudellisilla ja eriarvoisuuden kysymyksillä ei olisi mitään merkitystä, pitäisi yhtä lailla kieltää.

Kuuntele koko keskustelu alhaalta. Keskustelusta on saatavilla myös tekstiversio.