Kuvituskuva: Unsplash

Tampereella nostetaan toiseksi eniten opintolainaa – Treyn puheenjohtaja huolissaan: ”Ei tämä tunnu enää ilmaiselta koulutukselta”

Opintolainalla rahoitetaan toimeentuloa, sillä opintotuki ei riitä. Lainan tarpeen määrä huolettaa ylioppilaskunnissa.

Tamperelaiset opiskelijat nostivat viime vuonna toiseksi eniten opintolainaa, selviää S-pankin lainatilastosta. Tampereella opintolainaa nostettiin 5057 euroa, kun koko maassa lainan määrä oli keskimääräisesti 4 975 euroa. Helsingissä lainaa nostettiin vuodessa keskimääräisesti eniten, 5132 euroa.

Opintolainaa nostavien opiskelijoiden määrä jatkaa kasvuaan. Kelan mukaan opintolainaa nostaa jo yli puolet opiskelijoista. Lukuvuonna 2021–22 opintolainaa nosti 174 000 opiskelijaa, mikä vastaa noin 55 prosenttia kaikista opiskelijoista. Opintovelallisten kokonaismäärä on viimeisen viiden vuoden aikana kasvanut 37 prosentilla, ja heitä oli lukuvuoden 2021–22 lopussa 515 000.

Lainan tarpeen ydinsyynä pidetään sitä, ettei opintotuki riitä kattamaan esimerkiksi asumisen kustannuksia. Tästä johtuu myös se, että suurimmissa kaupungeissa nostetaan eniten lainaa. Esimerkiksi Tampereella asumisen kustannukset ovat kasvaneet viime vuosina ja ovat jo hyvin lähellä sitä, mitä kustannukset ovat Helsingissä.

Tarve opintolainalle on noussut viime vuosina

Lainaa nostavien määrä on jatkanut kasvuaan vuonna 2017 tehdyn opintotukiuudistuksen myötä. Tuolloin opintotuen asumislisä poistettiin ja opintolainan määrää korotettiin.

Ylioppilaskunnat ovat ottaneet kantaa ja ilmaisseet huolensa lainan tarpeen kasvusta. Tampereen ylioppilaskunnan (Trey) puheenjohtaja Anniina Honkasaari yhtyy huolestuneisiin kommentteihin.

– Suomea on aina pidetty ilmaisen koulutuksen maana. Ei tämä tunnu enää miltään ilmaiselta koulutukselta, toteaa Honkasaari.

Korkojen nousun myötä lainan ottaminen on nyt kalliimpaa, kuin se on joskus ollut. Opintolainasta on aiemmin puhuttu “ilmaisena lainana”, jota on saatettu jopa nostaa sijoittamista varten. Honkasaaren mukaan lainaa ei nosteta enää yhtä huolettomasti. Hänen mukaansa lainaa on otettava, jotta tulee toimeen.

– Kyllä se huolettaa, että opiskelijat joutuvat velkaantumaan jo tässä vaiheessa elämää. Kun koulusta valmistuu, on alla jo 20 000 euroa lainaa. Siinä on pakko löytää heti töitä, että tuota pystyy edes alkaa kiriä, sanoo Honkasaari.