Lauri Järvistä inspiroivat elottomat asiat, kuten musiikki ja arkkitehtuuri.

Muotisuunnittelija Lauri Järvinen kritisoi vaateteollisuutta: “Kun t-paidan saa viidellä eurolla, ei siihen käytetty työ pääse näkyviin”

Pispala Clothingin pääsuunnittelija Lauri Järvinen toivoo lisää sääntelyä vaatealalle. Hän haluaa itse luoda jotain muotia ja sesonkimallistoja pysyvämpää.

Laukontorin kupeessa kivijalassa on pieni, mutta sitäkin värikkäämpi näyteikkuna. Lauri Järvinen avaa liikkeensä oven, kantaa ulos kasveja ja muutaman puutarhatuolin sekä sytyttää savukkeen.

Pispala Clothingin perusti Onni Ikonen vuonna 2021 ajatuksenaan yhdistää streetwear-muoti ja taide. Järvinen liittyi mukaan vuosi myöhemmin.

Vaateteollisuudessa liikkuvat isot rahat ja varsinkin nuoret ovat valmiita käyttämään suuria summia luksusmerkkien vaatteisiin. Tästä huolimatta alan arvostus on Järvisen mukaan Suomessa edelleen matala.

– Suunnittelijoiden ja vaatteiden arvostus on nollassa. Se on osin pikamuodin syytä, kun t-paidan saa viidellä eurolla, ei siihen käytetty työ pääse näkyviin.

Järvisen mukaan vaateteollisuus on maailman toiseksi saastuttavin teollisuuden ala, mutta tästä puhutaan aivan liian vähän ja tiedostavien kuluttajien osuus on niin pieni, että tekstiilialalla tarvitaan järeämpiä keinoja, jotta se saadaan kestävälle pohjalle.

– Tarvittaisiin lisää lakisääntelyä esimerkiksi EU-tasolla ja tietoisuutta vaatteista. Jo kouluissa voitaisiin opettaa vaatteiden tuotannosta, jotta ihmiset ymmärtäisivät, miten paljon se vaatii.