Värikkäät puuperäiset ligniinipinnoitteet ovat metallinhohtoisia. Kuva: Alexander Henn / Aalto-yliopisto

Pian saatat katsoa maailmaa puisten lasien läpi – tutkijat kehittävät läpinäkyviä ja värikkäitä pinnoitteita puusta

Puiden sisältämällä ligniinillä voidaan korvata myrkyllisiä kemikaaleja esimerkiksi silmälasien valmistuksessa. Puusta tehdyistä pinnoitteista voi hyötyä myös autoteollisuus.

Tutkijat ovat löytäneet keinon valmistaa läpinäkyviä ja värikkäitä pinnoitteita puusta. Tulevaisuudessa puista löytyvää ligniiniä voidaan käyttää esimerkiksi lasin päällystämiseen.

Aalto-yliopiston tutkimuksessa selvitettiin, miten puista saatavaa ligniini-nimistä sideainetta voidaan käyttää. Kun ligniiniä käsitellään etikkahapolla ja levitetään hyvin ohueksi kalvoksi, syntyy läpinäkyvä ja huurtumaton pinnoite. Eri värisiä pinnoitteita saadaan lisäämällä kerroksia, jolloin pinnoitteen paksuus muuttuu.

Professori Monika Österbergin mukaan läpinäkyvällä ja väripinnoitteella on eri käyttökohteet.

– Yksittäisestä ohuesta kerroksesta koostuvaa ainetta voidaan hyödyntää esimerkiksi silmä- ja suojalaseissa sekä autojen tuulilaseissa. Värikkäitä pinnoitteita voidaan puolestaan käyttää rakenneväreinä vaikkapa auton korin päällystämiseen.

Uusilla pinnoitteilla voitaisiin korvata myrkyllisiä huurteenestoaineita, joilla lasia nykyisin käsitellään. Österbergin mukaan pinnoitteita on vielä kehitettävä, jotta ne saadaan kestämään pitkäaikaista kulutusta.

FAKTA

Puusta tehdyt pinnoitteet

  • Aalto-yliopiston tutkijat kehittivät puusta läpinäkyviä ja värikkäitä pinnoitteita.
  •  Pinnoitteiden käyttökohteita ovat esimerkiksi auton tuulilasit sekä suoja- ja silmälasit.
  • Raaka-aineena käytetään puiden soluseinämistä saatavaa ligniiniä.
  • Puuperäisellä pinnoitteella voidaan korvata myrkyllisiä kemikaaleja.
Puupinnoitteiden tuotanto on edullista

Österbergin mukaan ligniinipinnoitteiden tuotantoprosessi on melko yksinkertainen ja raaka-aineen hankkiminen onnistuu vaivatta. Puuta on Suomessa hyvin tarjolla, ja sen koostumuksesta 20–30 prosenttia on kasvisolujen seinämissä esiintyvää ligniiniä.

– Veikkaisin, että ligniinin prosessointi on halvempaa, kuin tällä hetkellä käytössä olevien pinnoitteiden valmistaminen, Österberg arvioi.

Ligniiniä käytetään toistaiseksi pääosin lämmöntuotantoon, mikä kuormittaa ympäristöä.

– Jokainen kilo ligniiniä, minkä jätämme polttamatta, toimii hiilinieluna. Pinnoitteesta hiilidioksidi ei pääse vapautumaan.