Sami, Tomi Lämsä, Aksu ja Mira pelaavat Terraforming Mars -peliä.

Lautapelit kutsuvat seikkailemaan – Suosittu lautapelikahvila Taverna on peleistä innostuneiden kohtaamispaikka

Lautapelien suosio on digitalisaatiosta huolimatta kasvanut tasaisesti viime vuosikymmenten ajan. Tämä näkyy myös Lautapelikahvila Tavernassa, jossa moni käy säännöllisesti tapaamassa kavereitaan pelilautojen äärellä.

– Tuliko siitä kaupunki? Jes, saa rahaa!

Käynnissä on Marsin elinkelpoiseksi tekeminen. Tapahtumapaikkana on Lautapelikahvila Taverna, ja pelin nimi on Terraforming Mars. Pöydällä on lauta, jonka päälle on aseteltu pieniä erivärisiä kiviä. Laudan ympärille on kokoontunut neljän pelaajan seurue: Mira, Aksu, Tomi Lämsä ja Sami.

Pelaajat kertovat tutustuneensa toisiinsa juuri lautapelaamisen kautta. He käyvät yhdessä Tavernassa pelaamassa kerran tai pari viikossa. Yksi vakiopelaajista on tänään poissa, mutta Sami on tullut paikalle ”vierailevana tähtenä”.

– Samin kanssa tapasimme alun perin roolipelaamisen kautta, Mira kertoo.

Sami on pelannut roolipelejä jo 40 vuoden ajan. Lautapelaamista hän on harrastanut 20 vuotta. Aksu ja Tomi innostuivat lautapeleistä jo lapsena. Mira sen sijaan kertoo aloittaneensa harrastuksen käytyään Tavernan peluutuksessa kaksi vuotta sitten. Kahvilassa järjestetään yleensä viikon välein peluutuksia, joissa työntekijät opettavat osallistujat pelaamaan etukäteen valittua peliä.

 

Kuvassa on kahvilan lautapelihylly täynnä pelejä.
Kahvilan valikoimassa on yli 700 peliä. Omistajien mukaan kestosuosikkeja ovat erilaiset partypelit, kuten Alias. Tämän hetken trendejä ovat puolestaan erilaiset pako- sekä mysteeripelit.

Harrastajia ja satunnaisia pelaajia

Taverna on Suomen ensimmäinen lautapelikahvila, ja se perustettiin vuonna 2016. Kun Tavernaan astuu sisään, katse kiinnittyy ensimmäisenä pelihyllyyn, joka on täynnä lautapelejä. Pelilaatikoita on kaikkialla – jopa katonrajassa. Tilassa kuuluu tasaisen nopanheittelyn kolahduksia, ja ajoittaiset naurunremakat sekä voitonhuudahdukset kaikuvat kahvilan seinistä.

Tavernan on perustanut kolmen hengen porukka, ja he ovat edelleen paikan omistajia. Heistä kaksi, Viivi Harra ja Jani Mikkonen toimivat nykyään kahvilassa yrittäjinä. Paikan nimi, Taverna, tulee roolipelimaailmasta.

– Roolipeleissä on usein Taverna eli majatalo, jonne seikkailijat alussa kokoontuvat. Se jotenkin sopi kahvilamme ajatukseen, Mikkonen kertoo.

Kuvassa ovat kahvilan omistajat Viivi Harra ja Jani Mikkola.
Viivi Harra ja Jani Mikkonen olivat molemmat mukana kahvilan perustamisessa. ”Ulkomailla lautapelikahvilat olivat silloin suosittu konsepti. Idea lähti siitä, että tällainen olisi hauska saada myös Suomeen”, Harra kertoo.

Aluksi kahvilassa vieraili hieman enemmän harrastajia, mutta nykyään paikka on yhtä lailla myös satunnaisten pelaajien suosiossa. Harra ja Mikkonen kertovat, että satunnaiset kävijät ovat usein hakemassa kevyttä seurapeliä, kun taas harrastajat saattavat tuoda mukanaan omia erikoispelejään.

Tampereen toisessa pelikahvilassa, Bar & Cafe Lategamessa, on pelattavana myös videopelejä, mutta Tavernassa on haluttu pitäytyä perinteisissä lautapeleissä. Harra toteaa sen olevan tunnelmakysymys.

– Haluamme säilyttää sen rauhallisen tunnelman, jonka olemme tänne luoneet. Videopeleistä kuuluva ylimääräinen hälinä tai televisioiden näytöt saattaisivat rikkoa sitä.

Vuorovaikutus on tärkeä elementti

Tavernassa on tänään pelaamassa myös Lautapeliopas-nettisivuston perustaja ja päätoimittaja Mikko Saari. Hänelle on myönnetty ensimmäisten joukossa Tavernan ritari -titteli, joka on annettu kuudelle paikan kanta-asiakkaalle, jotka ovat omalla toiminnallaan edistäneet lautapelikulttuuria.

Kuvassa on Mikko Saari.
20-vuotiaana Mikko Saari  alkoi pyörittämään pelikerhoa muutettuaan Tampereelle opintojen perässä.

Saaren mukaan lautapelaaminen on ilmiönä kasvanut tasaisesti koko 2000-luvun. Nykyään pelivalikoima on vuosituhannen alkuun verrattuna huomattavasti monipuolisempi, ja Saaren mukaan lautapelaamisesta on tullut ”mainstream-ilmiö”.

– 1980-luvun pelaava sukupolvi on kasvanut aikuisiksi, ja moni on niin paljon töissä tietokoneella, että on kiva pelata lautapelejä vapaa-ajalla.

Vaikka saattaisikin luulla, että digitalisaatio olisi varastanut suosiota perinteisiltä lautapeleiltä, ei sitä Saaren mukaan ole merkittävästi tapahtunut. Tähän hän näkee syynä sen, että lautapeleissä vuorovaikutus on täysin eri tasolla kuin videopeleissä. Hän huomauttaa, että videopelejä pelataan usein netin välityksellä, kun taas lautapelejä pelatessa kokoonnutaan yhdessä laudan äärelle.

– Tämä on tällainen introverttien ja sosiaalisesti rajoittuneiden tapa tavata muita ihmisiä, Saari sanoo.

Lautapelaamista harrastetaan Saaren mukaan monella eri vakavuuden tasolla: osalle pelaaminen on oheistekemistä kaljalla kavereiden kanssa ja osalle se taas on merkittävä harrastus. Saari kertoo, että harrastajilla voi olla jopa tuhansien pelien kokoelmia.

 

Kuvassa näkyy lautapelejä katonrajassa.

Ilta alkaa hämärtyä, ja nopanheittojen kolahdusten äänet harventuvat. Muutama peliporukka jatkaa kuitenkin vielä pelailujaan kahvilan spottivalojen loisteessa. Seikkailut pelien parissa ovat tulossa tältä päivältä päätökseen, mutta pian Taverna kokoaa taas pelaajat uudelleen yhteen.

– Viikon päästä sama aika ja sama pöytä, huikkaa eräs pelaaja kassalle ennen lähtöään.