Meri Kalliosaaren analyysi: Nuorten huumevelkoihin kytkeytyy laaja rikollisuuden spektri, jonka kierre tulisi katkaista ajoissa

Meri Kalliosaari

Lehdistä on saanut viime vuosina lukea järkyttävistä nuoriin kohdistuvista pahoinpitelyistä sekä väkivaltakuolemista, joiden taustalla ovat olleet huumausaineet. Esimerkiksi Oulussa marraskuussa 2022 nuori nainen kidutettiin kuoliaaksi huumausainevelkojen vuoksi.

Järjestäytynyt rikollisuus on vastannut pitkälti huumeiden salakuljettamisesta ja levittämisestä aikaisemmin. Nykyään sosiaalisen median myötä huumeiden levittäminen on muuttunut helpommaksi. Käytännössä kuka tahansa voi ostaa tai myydä huumeita somealustoilla.

Olen huolissani, koska nuorten ei tulisi toimia vaarallisten aikuisten maailmassa, johon kytkeytyy rikollisjärjestöjä. Etenkin, kun asiantuntijoiden mukaan järjestäytynyt rikollisuus on kehittynyt entistä raaemmaksi.

Piilorikollisuuden vuoksi tilastot ovat suuntaa antavia, mutta vahvistavat otsikoita myötäillen surullisen ilmiön pahentuneen. Nuorten huumausaineiden kokeilu ja ongelmakäyttö ovat lisääntyneet koko 2000-luvun, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen raportista. Lisäksi nuorten rikollisuus ja väkivallan käyttö ovat olleet kasvussa.

Saumattomasti päihteitä ei pysty yhdistämään rikollisuuden ja väkivallan käytön kasvuun, mutta huumeiden ongelmakäyttäjät rahoittavat addiktiotaan esimerkiksi omaisuusrikoksilla sekä ryöstöillä. Väkivalta puolestaan on alamaailmassa keino haalia kunnioitusta sekä huolehtia laittomien markkinoiden toimivuudesta, kuten velkojen maksusta.

Naapurimaassamme Ruotsissa jengien tiedetään jo käyttävän hyväkseen nuoria huumekaupoissa heidän lyhyiden rikostuomioidensa vuoksi.

Huumemarkkinoilla velkojen maksamatta jättäminen ja luoton pettäminen saattavat johtaa väkivaltaan. Velkakierteessä olevat nuoret ovat erityisen alttiita kiristykselle sekä taloudelliselle ja fyysiselle hyväksikäytölle.

Lisäksi on surullista, että väkivallalla uhkailun lisäksi velallinen saatetaan ajaa tekemään palveluksia, kuten huumekauppaa tai salakuljettamista. Velkarahat voidaan korvata myös esimerkiksi varkauksilla, ryöstöillä tai seksillä.

Etenkin naispuoliset ongelmakäyttäjät ovat alttiita seksuaaliselle ja fyysiselle hyväksikäytölle, mutta he myös rahoittavat huumeiden käyttöään seksillä. Nuorilla on siis suuri riski joutua ihmiskaupan tai seksuaalisen hyväksikäytön uhreiksi.

Toisenlaisenkin hyväksikäytön riski on olemassa. Naapurimaassamme Ruotsissa jengien tiedetään jo käyttävän hyväkseen nuoria huumekaupoissa heidän lyhyiden rikostuomioidensa vuoksi. Käytännössä nuoret pääsevät sisään jengiin, kun tekevät rikoksen ja istuvat suhteellisen lyhyen tuomion. Suomessa rikosoikeudellinen vastuuikäraja on 15 vuotta.

Aseman Lapset ry:n rikos- ja konfliktityön tiimipäällikkö Heikki Turkan mukaan vastuuikärajan laskeminen ei auta ongelmaan. Esimerkiksi Skotlannissa vastuuikärajaa laskettiin alaspäin, jolloin rikolliset alkoivat käyttämään entistä nuorempia lapsia hyväkseen.

Suomessa hallitus on luvannut lisätä poliisin resursseja sekä koventaa katujengiläisten rangaistuksia. Samaan aikaan etsivän nuorisotyön ja työpajatoiminnan rahoitukseen kaavaillaan miljoonien leikkauksia.  Rangaistusten kovennusta perusteellaan pelotteena, mutta pelottavalta tuntuu nuorisotyöstä leikkaaminenkin.

Turkan mukaan on huono logiikka paikata rahoitusta toisesta päästä toiseen päähän. Kadut saadaan kyllä tyhjennettyä jengirikoksista moniammatillisella yhteistyöllä, mutta tyhjiön täyttämättä jättäminen tulee aiheuttamaan vain uusia isompia ongelmia. Siksi juuri ennaltaehkäisevän nuorisotyön tukeminen on tärkeää.

Vankilarangaistukset pitävät sisällään myös ison riskin. Turkka kertoo vankiloiden lisäävän nuorten riskiä verkostoitua entistä enemmän rikollispiireihin. Hän lisää, että vankila on kuin mandaatti, johon päästessään nuorella on myös mahdollisuus näytönpaikkaan.

Huumeiden käytön taustalla on usein huono-osaisuutta, ja päihteillä pyritäänkin lievittämään pahaa oloa. Suomessa kuoli eniten alle 25-vuotiaita nuoria huumeisiin Euroopassa vuonna 2022. Tutkinnasta jätettiin ulkopuolelle väkivaltakuolemat. Huumeiden käyttöhuoneita on esitetty ratkaisuksi, jotta nuoret voisivat saada tarvitsemaansa erikoissairaanhoitoa ja huumekuolemilta vältyttäisiin.

Nuorten huumausaineiden käyttö on monimutkainen ongelma, johon liittyy laajasti erilaista rikollisuutta. Väitän, että ennaltaehkäisemällä nuorten päätymistä huumeiden ongelmakäyttäjiksi, estämme samalla monta muutakin rikosta. Mikä tärkeintä, pystyisimme pelastamaan ihmiskohtaloita.

Kuuntele alta Aseman Lapsien rikos- ja konfliktityön tiimipäällikkö Heikki Turkan asiantuntijahaastattelu koskien nuorten huumausaineongelmia.